Snow deporte de riesgo

Páginas: 8 (1985 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2011
3.SNOWBOARD


3.1.L'història del snowboard


No és tasca fàcil el datar amb exactitud el naixement del surf de neu, la qual cosa sí que és clar és que les primeres taules van néixer en plena muntanya.

Era l'any 1.965 i l'enginyer nord-americà Sherman Poppen va inventar el Snurfer. A Poppen, se li va ocórrer la ideadel snurfer mentre mirava com les seves filles jugaven amb un esquí, així va construir el que podem denominar la primera taula.

Es tractava d'una senzilla taula de fusta contrachapada, de dimensions bastant menors a les taules actuals, que no tenia plataformes per als peus i que portava una corda en la punta de la taula que ajudava a mantenir l'equilibri.

La BrunswickCompany es va decidir a comercialitzar el Snurfer, obtenint un èxit considerable de vendes en els anys 60 i 70. La primera competició de Snurfer es va celebrar l'any 1.968 a Michigan i va consistir en un descens en línia recta. L'any 1.969 el surfista i afeccionat a l'esquí Dimitrije Milovich va començar a dissenyar taules de surf de neu, utilitzant a més de fusta laminada el polièster.

Així vanéixer la Winterstick, utilitzada per la neu pols, tenia una longitud similar a un esquí però el triple d'ampla i igual que el Snurfer tampoc tenia fixacions.

A principis dels anys 70 es va començar a treballar més profundament en el disseny d'aquelles rudimentàries taules, recolzats en l'auge que el surf de neu estava aconseguint construïen noves taules utilitzant altres materialscom la fibra de vidre i provant amb dissenys diferents.

Determinant va ser també l'aportació feta per Jeff Grell que va construir la primera fixació de carcassa.

Els concursos de surf de neu van prosperar a gran velocitat i l'aparició de noves companyies propiciava l'evolució de botes, fixacions i taules.

Cap a 1.980, Terry Kidwell va llevar la placade metall d'una Winterstick per començar a desenvolupar el freeride. Simultàniament a Europa es començava a treballar seguint els passos dels nord-americans, així van sorgir novetats com la fixació plana per a bota dura (inventada pel suís Fernándes) o experiments de dubtós èxit com el Swingboo, que consistia en una taula d'aproximadament 1 metre de longitud formada per dues esquís units i en laqual l'equilibri en la corba s'aconseguia traslladant el pes de tal forma que sempre hi hagués dues làmines en contacte amb la neu.

En 1.987 es va celebrar el primer Campionat oficial del món en Brechenridge (EUA) i en Saint-Moritz (SUÏSSA). És a mitjan anys 80 i principis dels 90 i per tot el que hem comentat (arribada gran públic, proliferació de marques, utilització de nousmaterials i components d'última generació), quan es produeix el gran boom del surf de neu de tal forma que en els Jocs celebrats en 1.998 en Nagano (Japó), el surf de neu adquireix la categoria d'esport olímpic.
Malgrat ser un esport relativament jove molts fabricadors, esportistes, dissenyadors i pioners han contribuït al seu desenvolupament, sense oblidar per descomptat la influència d'esports comel surf, el skate i l'esquí.

Aquest esport ha crescut tant a partir dels anys 1990, hagut d'en part a la seva espectacularitat i en part al fet que és més senzill que l'esquí a l'hora d'aprendre-ho. Les diferències amb l'esquí són, a part de la taula, que els lligams del surf de neu no es deixen anar mai fins que ho decideix el corredor, i que les botes són, generalment, més toves.És estranya la manera de funcionar del surf de neu a nivell competitiu lloc que la ISF (Federació Internacional de Surf de neu) es va dissoldre, creant-se després la WSF.

Ni l'anterior ni l'actual són la màxima representació del surf de neu, per la qual cosa les proves del Campionat del Món no són realment les més valorades, sinó que són moltes unes altres les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • riesgo deportivo
  • deportes de riesgo
  • Beneficios y riesgos del deporte en el niño
  • Factores de riesgo de lesiones deportivas
  • Factores de riesgo en el deporte
  • Snow
  • Snow
  • snow

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS