snta creu de llagunes

Páginas: 13 (3248 palabras) Publicado: 17 de abril de 2013

Índex:
Localització geogràfica.
Contextualització del jaciment.
Fitxa tècnica.
Descripció i característiques del jaciment.
Intervenció arqueològica.
Material arqueològic.
Consideracions del conjunt.
Conservació i musealització.
Conclusions.
Bibliografia.


Localització geogràfica.
L’assentament del Poblat medieval de Santa Creu de Llagunes ocupa tota la esplanada del cimdel Tossal de Santa Creu més conegut com el Cap de les Culties a 1628 m d’altitud. Es troba situat al contrafort meridional del Pic de l’orri (2439 m). En la cara nord de la vall de Siarb. Es un indret d’especial interès per la seva posició estratègica dominant sobre la conca fluvial de la Noguera pallaresa i el port del canto (1718 m), el pas de muntanya més accessible entre la conca de la Noguerapallaresa (Pallars Sobirà) i la conca del riu Segre (Alt Urgell).
Avui dia el vessant del mig dia del tossal de Santa creu esta tallat per la carretera N260 en el quilòmetre 264, el qual defineix el vessant dret del riu del canto. El despoblat ocupa la totalitat del cim del tossal amb una superfície al voltant dels 2500 m2. La totalitat de les restes de les construccions visibles s’aixequensobre els estrats de roca que formen la plataforma superior de l’elevació i que presenten una lleugera pendent vers el canto sud-oest de més de deu metres.

Situació del poblat medieval de Santa Creu de Llagunes. Institut cartogràfic de Catalunya (2013)
El jaciment es troba situat entre els municipis de Rubió del canto i Llagunes i pertany al municipi de Soriguera. Pallars Sobirà. Lleida.

Mapatopogràfic. Institut cartogràfic de Catalunya.(2013)
Coordenades: E(X): 352184.3m-N(Y): 4693090.3m UTM31N/ED50
E(X): 352090.9m-N(Y): 4692886.7m UTM31N/ETRS89
Contextualització del jaciment:
Al començament de la dècada del 1990 es descobreix a 1 km al NE del nucli de Llagunes, el jaciment arqueològic situat a major alçada de tot Catalunya (1 628 m.); és el poblatmedieval de Santa Creu. Sembla que és un assentament datat entorn del 1500 aC que degué ser abandonat al segle XIII . El poblat va ser ocupat des de l'edat de Bronze fins a l'alta edat mitjana, quan l'assentament es desplaçà a l'actual poble de Llagunes.
La singularitat del poblat medieval de Santa creu de Llagunes consisteix en que es tracta d’un assentament urbà amb molt bon estat de conservació ique ens dona una seqüència d’ocupació de l’ indret amb dos moments cronològics totalment diferenciats, una fase d’època prehistòrica tardana, dintre de l’edat del bronze, a grans trets i una fase d’època medieval, entorn als S. XI-XIV.
La importància de les ruïnes d’aquest conjunt contrasta amb la manca d’informació i de noticies històriques. Hi ha la sospita que es pugui tractar de l’importantcentre històric de Sant Sadurní de Siarb, que va donar nom a la vall, però tampoc es pot afirmar categòricament.
El jaciment es troba dintre del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà a la província de Lleida. Al mateix temps forma part de la zona de protecció del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
L’any 1992 l’ajuntament de Soriguera va encarregar l’estudi i la valoraciópatrimonial del poblat medieval de Santa creu de Llagunes, amb l’objectiu de elaborar un projecte de rehabilitació del conjunt amb la finalitat d’oferir-lo al públic.
Fitxa tècnica.
Denominació- Santa creu de Llagunes.
Municipi- Soriguera.
Comarca. Pallars Sobirà
Sol•licitant- Ajuntament de Soriguera.
Tipologia del jaciment- Lloc d’habitació amb estructures conservades. Poblat.
Cronologia-Des de bonze final a bronze final. (-1200/-650)
Des de medieval a medieval baixa. (800/1299)
Descripció bàsica- Conjunt urbà de base rectangular envoltat d’un mur perimetral amb clares funcions defensives. Diverses estructures de vivendes separades majoritàriament en dues i tres estances i una petita església amb absis semicircular.

Descripció i característiques del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • semana snta
  • Snta
  • Masacre puente llaguno
  • Semana snta en pamplona 2012
  • Análisis de la película puente llaguno
  • Davallement de la creu rubens
  • Análisis de la película puente llaguno
  • Sucesos Puente Llaguno

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS