Sobirania Compartida

Páginas: 2 (327 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
Sobirania compartida: el fet de repartir-se el poder.
Sufragi censatari:  sistema electoral que condiciona el dret a vot actiu o passiu al fet que el ciutadà compleixi determinats requisits queafecten la seva condició social.
Sufragi universal: consisteix a dotar del dret a vot tota la població adulta d'un Estat, independentment de la seva raça, sexe, creences o condició social. Només votavala gent rica o culta (a partir de 1876).
Torn de partits: alternança pacífica del govern entre els dos partits dinàstics.
Bipartidisme:  sistema polític que afavoreix el desenvolupament de dospartits polítics o coalicions polítiques (sovint antagòniques en l'espectre polític) i que generen una exclusió o discriminació positiva de les minories polítiques. 
Pacte del Pardo: El Pacte delPardo fou un pacte signat a la mort d'Alfons XII el 1885 al Palau del Pardo (Madrid) entre Antonio Cánovas del Castillo, cap del Partit Liberal Conservador, i Práxedes Mateo Sagasta, cap del Partit LiberalFusionista, els dos dirigents més importants de la restauració borbònica, pel qual acordaven turnar-se en el poder pacíficament donant suport la regència de Maria Cristina d'Habsburg-Lorena, embarassadadel futur Alfons XIII, per tal de garantir l'estabilitat de la monarquia davant la pressió del carlisme i dels republicans.
Quins són els partits dinàstics i quina ideologia tenen? El partit liberal(ideologia de centre-esquerra) i el conservador (ideologia de dretes però amb algunes idees liberals: format per la classe alta o mitja alta, a favor de la monarquia, la propietat privada i elcentralisme).
Caciquisme: El caciquisme és un sistema social i polític en el qual existeixen formalment les institucions de la democràcia parlamentària (com les eleccions o els partits polítics), però a lapràctica el poder real es troba en mans de les persones (cacics) que posseeixen major influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió.
Frau electoral: fet d’adulterar els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Compartir
  • Compartiendo A Susan
  • compartir
  • compartimientos
  • Compartir
  • compartir
  • Compartiendo
  • compartiendo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS