sociales

Páginas: 13 (3236 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2014
TEMA 9: DEMOCRÀCIES I TOTALITARISMES (1918-1939)
1. Per què van entrar en crisi les democràcies europees?
Perquè van viure unes circumstàncies econòmiques difícils. En primer lloc, es va produir una inflació altíssima i els preus es van triplicar o quadriplicar. Una gran part de les produccions lligades a la guerra (alimentació, metal·lúrgia, etc.) es van enfonsar, les empreses van acumularestocs i l’atur augmentà de manera espectacular. La crisi de 1929 va acabar de complicar la situació econòmica. Aquesta crisi a vegades va tenir característiques revolucionàries; es van produir vagues a diferents països, les mobilitzacions van ser durament sufocades per la policia i l’exèrcit, i es van limitar els drets sindicals. Els sindicats i els partits socialistes i comunistes es vanreforçar. Es va generar una forta oposició envers les democràcies, tant per part del proletariat com de la burgesia.
2. Quins factors van afavorir l’ascensió dels totalitarismes durant el període d’entreguerres?
El factor va ser que tot i l’aparent triomf de les democràcies que va seguir la Primera Guerra Mundial, els governs democràtics no van ser capaços de resoldre els greus problemes polítics,socials i econòmics que es plantejaven en el període d’entreguerres. Per aquesta raó, amplis sectors de la població van creure que la democràcia liberal parlamentària representava un sistema democràtic caducat i incapaç de fer front els nous i dramàtics problemes derivats de la postguerra, i van defensar la necessitat d’articular Estats forts i autoritaris per afrontar la situació. Així, tot i que elmodel feixista no va implantar-se de manera general, sí que va ser un element característic i extens en l’Europa d’entreguerres. Instal·lat plenament a Itàlia (Mussolini) i Alemanya (Hitler). Portugal amb la dictadura de Salazar, Espanya amb les dictadures de Primo de Rivera i més tard de Franco.
3. Com va aconseguir arribar al poder Mussolini?
El cop definitiu que va ajudar a Mussolini aarribar al poder va ser la Marxa sobre Roma l’octubre de 1922. També el va ajudar la impotència del govern per fer front a la situació en que es trobava el país i la dissolució del Parlament. Els feixistes anunciaven que si el govern era incapaç de restablir l’ordre i l’autoritat, ells marxarien cap a la capital i reclamarien el poder. La seva entrada triomfal a la capital italiana no va trobar capoposició per part de l’exèrcit. El govern va voler proclamar l’estat d’excepció, però el rei es va negar a signar el decret, i aleshores, el govern va dimitir. Assumint tota la responsabilitat, Victor Manuel III, va demanar a Mussolini que constituís un nou executiu, encara que aquest no contés amb una majoria en parlament.


4. Quina acció de govern es va desenvolupar a la Itàlia deMussolini?
L’establiment de la dictadura feixista va ser el resultat d’un procés de restricció de les llibertats que es va dur a terme entre el 1922 i el 1924. Primer, un govern de coalició entre diverses forces polítiques va mantenir formalment la vida parlamentària, i també la llibertat política i sindical. Es va produir un assassinat en el que els feixistes n’estaven implicats, i per no haverd’enfrontar-se a les crítiques del Parlament, Mussolini va assumir plens poders i va silenciar tota l’oposició. A partir de 1925 va iniciar un procés per convertir a Itàlia en un règim totalitari en que l’Estat i el partit feixista s’identifiquessin completament. Mussolini va ser nomenat cap de govern i se li van atorgar tots els poders: nomenava els ministres, legislava per mitjà de decrets i controlavatot el poder executiu. L’any 1928 el Parlament passà a dependre del Gran Consell Feixista, encarregat d’elegir els seus membres, i l’any 1929 el Parlament va passar a ser d’un òrgan consultiu format pels dirigents de les corporacions feixistes. La Cambra dels Fasci i de les Corporacions. També es va crear una policia política, l’OVRA, que perseguia els opositors. Mussolini es va saber atreure...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS