sociales

Páginas: 5 (1006 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2014
VOCABULARI TEMA 2
-Estat federal Estat format per diverses entitats territorials que tenen certa capacitat d’autogovern, però que depenen de l’estat central per a les funcions més importants.
-Metròpolis Nació colonitzadora
-Pacte colonial Concedia bastant autonomia als colons, així hi havia unes assemblees que podien fins i tot recollir part dels imposts.
-Motí Te de Boston El 1773, elgovern anglès va establir les Tea Acts, pretenia monopolitzar el comerç del te. Disfressats d’indígenes, varen atacar uns vaixells anglesos carregats de te que hi havia al port de Boston.
-Thomas Jefferson Artífex ideològic de la revolució americana, va redactar la declaració dels drets de Virgínia (1776).
-Pau de Versalles del 1783 Gran Bretanya va reconèixer la independència dels EstatsUnits.
-George Washington Primer president dels Estats Units.
-Constitució del 1787 (EUA) El nou estat tenia una estructura federal. El president controlava el poder executiu i era elegit cada quatre anys mitjançant un sufragi indirecte.
-Assemblea de Notables Assemblea convocada per el rei per convèncer als privilegiats de pagar els imposts.
-Estats Generals Corts estamentals franceses,que no s’havien reunit des de 1614.
-Quaderns de queixes Cada estament redactava un quadern de queixes que consistia en que incloïen propostes i problemes.
-Assemblea Nacional Nom en que es passaren els representants del tercer estat i es consideraren els únics amb legitimitat per representar França.
-Assalt a la Bastilla El 14 de juliol de 1789, davant l’augment del preu del pa i els rumorsque el rei estava concentrant tropes a París, els ciutadans parisencs es varen manifestar i assaltaren la Bastilla, antiga presó política de Lluís XIV i símbol de l’absolutisme.
-Constitució de 1791 (França) Suposava el triomf de l’alta burgesia, que volia finalitzar la revolució en aquest punt. Però va provocar la insatisfacció de les masses populars, que cercaven canvis més profunds en lasocietat i en la propietat
-Assalt al palau de les Tulleries El 10 de agost de 1792 La resposta popular a l’amenaça va ser assaltar al palau de les Tulleries, residència dels reis que s’hagueren de refugiar en l’Assemblea Nacional.
-Girondins Republicans moderats que controlaven la Convenció Nacional.
-Jacobins o Muntanyesos Eren més radicals i també controlaven la Convenció Nacional.
-Primeracoalició El 21 de gener de 1793 va ser executat a la guillotina a Lluis XIV, tingué dos efectes: d’una banda, va provocar la immediata declaració de guerra de la resta de les potències, que formaten la primera coalició.
-Comitè de Salvació Pública Per vèncer a la guerra, es va ampliar l’exèrcit mitjançant un reclutament massiu, i es va decidir jutjar els contrarevolucionaris, per això es creàel comitè de Salvació Pública.
-Constitució de 1793 (França) Els muntanyesos varen elaborar una nova constitució democràtica que reconeixia la sobirania popular i el sufragi universal masculí.
-El Terror L’assassinat de Marat per una reialista i l’atac anglès a Toulon provocaren que començàs el Terror.
-Maximilian de Robespierre (1749-1791), va ser el més conegut dels líders de la RevolucióFrancesa. Va exercir una dictadura que li permeté eliminar els adversaris polítics.
-Napoleó Bonaparte Fou general de l'exèrcit durant la Revolució Francesa, alt dirigent de França com a Primer Cònsol de la Primera República Francesa, i Emperador dels Francesos, amb el nom de Napoleó I del Primer Imperi Francès.
-Segona Coalició Al 1796, Napoleó va aconseguir derrotar la primera coalició. Lespotències europees formaren la segona coalició i al 1799 va començar una altra vegada la guerra.
-Constitució de l’any VIII (França) El consolat era un règim personalista. Això es va reflectir en la constitució de l’any VIII, en el qual no hi havia ni tan sols declaració de drets ni separació de poders.
-Tercera coalició La Gran Bretanya, temorosa de l’hegemonia francesa, va formar una tercera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS