Sociales

Páginas: 3 (566 palabras) Publicado: 26 de enero de 2015
Durant la dictadura franquista, la dona va deixar de tenir els drets que la Constitució de 1931 li havia atorgat, com la igualtat respecte a l'home i el dret a vot. Amb el Règim, la dona va passar aassumir el paper de mare i esposa. Moltes d'elles van morir per ser republicanes, unes per exercir la militància o la pràctica política i altres per ser parents d'homes d'esquerres. I moltes van sercondemnades en ser delatades per coneguts o fins i tot parents temorosos de les represàlies per conèixer-les. Les dones republicanes van ser anomenades les noves Eva, que paririen fills enemicsd'Espanya, i per això els rapaven el cap i els donaven oli de ricí, per passejar després pels carrers amb la finalitat d'humiliar.
A més de tot això, les dones casades no tenien l'accés al mercat laboral.Amb el Fur del Treball promulgat en 1938, l'Estat va regular el treball a domicili, només podien treballar les dones solteres o vídues, a més, si es casaven, havien de signar el seu acomiadamentvoluntari un mes abans de l'enllaç, segons el dictava la Llei de Reglamentacions laborals de 1942, i per accedir-hi, dos anys després, la Llei de Contractes de Treball deia que havien de comptar ambl'autorització del marit. A més els sous eren més baixos. Per tot això, era difícil tirar endavant la llar i, encara que existia la cartilla de racionament, per als productes de consum bàsic, la fam seguiaestrenyent, no era suficient la quantitat que rebien per alimentar a tota la família i moltes van recórrer al estraperlo, canviant productes, manufacturats per elles mateixes, per aliments.
Lafamília era una jerarquia en la qual la dona estava supeditada a l'home i els fills als pares. La dona era la que es portava la pitjor part, ja que la seva tasca era la de satisfer al seu marit, haviad'estar maca per a ell, complaure en tot. La revista de la Secció Femenina, liderada per Pilar Primo de Rivera, ensenyava a les dones a comportar-se, sempre supeditades a l'home, sense drets, sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS