Sociales

Páginas: 3 (576 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2013
TEMA 5. PRIMERA GUERRA MUNDIAL
Aspectes del segle XX
El segle XX ha estat un període de conflictes: guerres mundials, revolucions, guerres civils, conflictes territorials i dictadures totalitàries,han caracteritzat la història recent.
El desenvolupament econòmic del segle XIX va portar ela països europeus a empendre una expansió colonial.La necessitat de controlar assentaments comercials imilitars estratègics, de disposar de primeres matèries en abundància i a un bon preu i de tenir mercats que absorbissin la producció industrial va afavorir la creació d’imperis colonials.
El Regne Uniti França van ser les potències capdavanteres. Al final del segle XIX, els Estats Units i el Japó també es van sumar en aquest procés d’expansió colonial.
Les rivalitats econòmiques i expansionistesentre les potències europees del principi del segle XX van desencadenar la Primera Guerra Mundial.
A Rússia, en plena Guerra Mundial, la Revolució del 1917 va transformar de dalt a baix la societat:el tsar va abdicar i els bolxevics, liderats per Lenin, van aconseguir el poder, van abolir la propietat privada i van crear la Unió Soviètica.
Inici de la guerraL’any 1914.
Origen del conflicteL’incident que va donar lloc a l’inici del conflicte va ser l’assasinat, a Sarajevo, de l’hereu de la corona aústriaca, l’arxiduc Francesc Ferran, i la seva dona a mans de nacionalistes serbis. El fet vadesencadenar nombroses declaracions de guerra( Reacció en cadena Àustria li declara la guerra a Serbia; Rússia, amiga de Serbia, li declara la guerra a Àustria; Alemanya, amiga d’Àustria li declarala guerra a Rússia, i així molts dels països europeus van entrar en guerra) i es van crear dos grans blocs:
-El de les potències centrals : Alemanya i l’Imperi Austrohongarès. Després, Bulgària il’Imperi Turc van entrar en guerra al seu costat(Imperis centrals)
-El de les potències aliades: França, la Gran Bretanya i Rússia. Després, els Estats Units, Itàlia i Grècia, entre d’altres, s’hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS