SOCIALISME__ANARQUISME_I_INTERNACIONALISTA

Páginas: 3 (730 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
LES NOVES IDEES: SOCIALISME I ANARQUISME

En la nova societat industrial una sèrie de pensadors van denunciar les enormes desigualtats creades pel sistema capitalista i van proposar nous modelsd’organització social. Els primers, van passar a la història com a socialistes utòpics, ja que les seves solucions no semblen aplicables, si no és en petites comunitats. No són revolucionaris i laseva obra va ser impulsar alguns projectes de caire cooperatiu que haurien de ser un exemple per la societat.
EL SOCIALISME CIENTÍFIC O MARXISME
A mitjan segle XIX, Karl Marx i Friedrich Engels vandenunciar l’explotació de al classe treballadora (plusvàlua) i les condicions inhumanes a que es veia abocada (alienació). Juntament amb la seva crítica al capitalisme, el marxisme arribava a lesconclusions següents:
- La lliuta de classes. Històricament les societats estan formades per diferents classes socials amb interessos oposats. La lluita entre aquestes classes és el motor que fa que lessocietats evolucionin. En la societat industrial el proletariat s’enfronta a la burgesia.
- L’ internacionalisme. El proletariat mogut per una consciència de classe, està enfrontat a la burgesia. Pertant el sentiment de pertinença es troba entre obrers, sense importar a quin país s’ha nascut. El nacionalisme queda desplaçat per l’ internacionalisme proletari.
- Revolució proletària. L’objectiués que els obrers aconsegueixen el poder mitjançant una revolució que aboleixi les classes socials i, per tant les desigualtats. La revolució seria dirigida pel partit dels treballadors.
- Abolició dela propietat privada. Els mitjans de producció passarien a ser controlats per l’estat.
- Dictadura del proletariat. Instauració d’un govern revolucionari dirigit pel partit dels treballadors. Perdefensar el nou sistema seria impossible mantenir les llibertats polítiques (partits ...), però es tractaria una fase de transició. Desprès de comprovar les bondats d’una societat justa i sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS