Sociología

Páginas: 11 (2699 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Contingut del Treball
LA BIPOLARITZACIÓ DEL MÓN I LA GUERRA FREDA 2
1. De la ruptura de la Gran Aliança a un món dividit en dos Blocs: El naixement del “Teló de Ferro” 2
2. La pau fictícia i l’enfrontament encobert: La Guerra Freda 3
3. Els conflictes indirectes més destacats de la Guerra Freda 5
CRONOLOGIA DEL PERÍODE DE LA GUERRA FREDA 8
BIOGRAFIA DEL PERSONATGE DESTACAT 10
1945 JosephMcCarthy: El maccarthisme i la caça de bruixes. 10
IMATGE REPRESENTATIVA 11
DOCUMENTAL 12
Webgrafia 14


La bipolarització del món i la Guerra Freda
1. De la ruptura de la Gran Aliança a un món dividit en dos Blocs: El naixement del “Teló de Ferro”

Durant la Segona Guerra Mundial, només units per vèncer l’enemic comú, els EEUU, la Gran Bretanya i l’URSS tornen als recels i lesdesconfiances del passat i ressorgeixen entre ells les diferències insalvables de dos sistemes polítics, ideològics, socials i econòmics completament oposats. No és que abans no s’adonessin de les seves diferències, sinó que el seu principal objectiu no deixava marge a altres disputes i, a més, era el mateix: eradicar el Feixisme d’Europa i acabar una guerra que havia estat devastadora a tots els nivells.Ara, però, un cop acabat el conflicte i eliminada l’amenaça que suposava el Règim Nazi, les diferències latents des de la revolució Russa de 1917, reapareixen i prenen una nova dimensió. El món queda dividit en dos blocs antagònics: el capitalista, representat per EEUU, i el comunista, liderat per l’URSS.

Representació del “Teló de ferro” que dividia Europa en dos Blocs.

Així doncs,malgrat l’acord dels aliats per establir un nou ordre mundial, aconseguit en consecutives conferències a Teheran, Moscou, Postdam i Ialta, poc tardaria en veure’s que aquells pactes eren mera cordialitat.

Precisament, a la Conferència que els “Tres Grans” Churchill, Roosevelt i Stalin, havien celebrat a Ialta (Crimea - Antigua URSS) del 4 al 11 de febrer de 1945, s’havia aprovat la reorganitzaciódel mapa europeu i la denominada Declaració sobre l’Europa alliberada on les potencies vencedores es comprometien a la reconstrucció política d’Europa a través de mitjans democràtics amplament representatius, se suposava que aquests països convocarien eleccions lliures que els permetria la creació de governs sorgits del sufragi universal. Va ser la violació d’aquest acord per part dels sovièticsel que va portar a la divisió d’Europa i al que Winston Churchill va anomenar el “Teló de ferro” . Aquest teló no només representava una frontera ideològica, sinó també una de física i molt real que separava Europa i el món en països occidentals-capitalistes i països orientals-socialistes. La divisió deixava “sota el jou soviètic” a la part Est de l’Europa alliberada dels Nazis per l’exèrcit Roig(Txecoslovàquia, Bulgària, Romania, Hongria, Polònia i Alemanya de l’Est).
2. La pau fictícia i l’enfrontament encobert: La Guerra Freda

La Guerra Freda, va ser una lluita que es va manifestar en l’àmbit polític, ideològic, tecnològic, econòmic, informatiu i militar entre els països d’ambdós Blocs. Va consistir en un estat de tensió manifest entre els EEUU i l’URSS, on cadascun va adoptar unapolítica de reforçament “a esquenes” de l’altre sense arribar mai a les accions que poguessin portar a un enfrontament directe o “guerra calenta”. Totes dues potencies van limitar-se a actuar com a eixos d’influència en el context internacional i a conformar xarxes de cooperacions militars i econòmiques amb els seus països aliats o satèl•lits, en el cas de l’URSS, per tal de mostrar-se l’abast delseu potencial i per frenar l’un, les aspiracions d’hegemonia mundial de l’altre.

L’actuació dels Estats Units en el context de la Guerra Freda va centrar-se en dos objectius primordials: mantenir la supremacia sobre el món capitalista aconseguida arran de la Segona Guerra Mundial i frenar l’expansió comunista.
Així, els EEUU va iniciar un sanejament de l’economia i una reconstrucció del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS