Solucionari: El Café de la Marina

Páginas: 16 (3986 palabras) Publicado: 16 de enero de 2014
EL CAFÈ DE LA MARINA















Respostes:
Acte primer:
1. Podem dir que l’acció la trobem situada a una població de l’alt empordà, concretament en un cafè, y com bé podem comprovar després de veure com ens intenta introduir a la situació veiem que ens vol reflectir el món mariner de la zona, una zona que ell feia anys que ja coneixia, la qual cosa sabem per exemple ambel poemari Cançons de rem i de vela.

2. Té una actitud comprensiva vers les seves debilitats i vers del que ell manca. Defensa que hi ha d’haver un cafè vora el mar, ja que és on els pescadors poden oblidar totes les seves preocupacions i tots els maldecaps que comporta la vida, com podem veure en alguns versos com : “si no hagués cafè, ja fores morta”, “pobres pescaires si el cafè se ustanca”,...

3. Podem afirmar que n’hi ha després de veure quan al inici de l’escena trobem: “la sota”, “i jo el cavall”, “i jo la groga...”, i “a tots, a tots ...quin tronc!”).

4. Fer canari: es diu quan en el joc del canari ja hi ha un perdedor. També trobem altres exemples de locucions o frases fetes com ara a la pàgina 46: “ no m’esgarris la botiga” que vol dir no em perjudiquis el negoci, a lapàgina 49: “és un corball dels de vuit terces”, que vol dir ser algú del que no et pots fiar massa, o bé a la pàgina 50 “és tot un sucre”, que vol dir ser massa bo,...

5. En podem trobar varios exemples:
Un corball de vuit terces, tambés es un peix de fortes espines, mitjanament perillós.
Donzelles, que també es una classe de peixos.
O bé quan en Baldiri, a la pàgina 51, li respon que elshomes son vius i piquen, que podem relacionar-ho també amb peixos que piquen.
...

6. Defineix la vida dels pescadors com una vida amb una actitud resignada, una actitud on no valoren la seva feina ni les possibilitats que tenen amb ella, i la consideren com si diguéssim una maledicció. Per altra banda també veiem que la actitud de les dónes no es favorable per ells, ja que els intenten allunyardel famós cafè, perquè sino es perden ingressos per el camí.

7. Es pot veure que són una parella no massa avinguda,on la dóna és la que porta el mando de la casa, i ell es el típic que mai diu res, però que en el fons s’estimen. Podem veure que fan un contrapunt humorístic tot recordant altres obres tradicionals del teatre català com ara obres com La dida de Frederic Soler, o Maria Rosad’Àngel Guimerà.

8. Ella ens mostra que és un personatge positiu al llarg de la obra, que mostra fortalesa i serenitat, i és per això que l’autor no la jutja, per tant s’allunya de la actitud que caracteritza el melodrama.

9. Actualment, la societat és molt més tolerant, i la vida que portaven les noies a casa en aquella època ha canviat radicalment en l’actualitat, i la vida de les noies no estàlimitada com abans, i és per això que un cas d’avortament no afectaria tant com podria haer afectat en aquella època, tot i que també hem de tenir en compte que al ser un poble petit on la gent es coneix ja és un tema més delicat.

10. El secret de la noia és el tema principal de la obra, i es en l’escena VII on Rufina fa referència al ros que piulava a Caterina com un Bernat pescaire a mitjaploma, i és aquí on apunta el secret de la noia, i en l’escena IX, en Rafel li diu a la Caterina que ell no és com els altres homes, referint-se clarament al home que la va abandonar, després de mal interpretar un comentari d’ella.

11. No és fins a l’escena XVI després de l’escena de la conversa de la Caterina i la mare d’en Claudi que sabem la veritat, però en l’escena XIII, en Claudi ens dóna aentendre que la Caterina es va quedar embarassada del home que la va seduir i que per això va avortar.

12. En Claudi el veiem com un home que perd el nord quan beu més del compte pel que diuen la seva mare i altre gent del cafè que el coneix. Podem sobreentendre que es un personatge una mica amargat, ja que li costa acceptar el que li ha passat a la Caterina.

13. La mare el que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el cafe de la marina
  • cafe marina
  • Café de la Marina
  • cafe de la marina
  • Cafe de la Marina
  • cafe de la marina
  • el cafè de la Marina
  • El cafe de la marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS