Sonata

Páginas: 2 (289 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013
FORMA SONATA AL CLASSICISME

La forma sonata, allegro [de] sonata o forma de primer moviment, és una estructura musical, una forma musical o un patró de composició musicalbasada en l'harmonia i textures contrastants. Es diferencia del barroc per la utilització de l'harmonia, ja que en el barroc es dona molta importància a la conducció de lesdiferents veus, contrapunt, en lloc d'una melodia tractada harmònicament. Habitualment segueix aquest patró, estructura o forma el primer moviment d'una sonata;[1] i perextensió, d'un concert, una simfonia, i qualsevol formació de cambra (quartet, quintet...).
Ha estat la més prestigiosa de les formes musicals des que va ser definida pels teòricsal segle XIX a partir de les sonates dels compositors del segle XVIII i començaments del XIX.
L'expressió forma sonata no s'ha de confondre amb el terme sonata, sent aquestauna composició autònoma per a un o dos instruments (anteriorment, als segles XVI, XVII i la primera meitat del XVIII, també podia ser de tres o més), generalment amb un mínimde tres moviments.
La forma sonata va sorgir quan la música instrumental cobrava una importància no coneguda fins el moment. Fins aleshores, la música instrumental era comun complement i solia estar acompanyada de literatura i arts escèniques. També va donar lloc a l'emancipació parcial del compositor el qual va deixar de dependre del patrocinidels nobles o de l'església i va a passar a cobrar de:
venda de música impresa
concert públic de música instrumental
Amb el temps aquesta forma sonata repercutiria en totsels gèneres musicals (ària, rondó, concert, minuet, missa...), en les diferents formes musicals (binària, ternària...) i en els diferents moviments de la mateixa sonata.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sonata
  • La Sonata
  • Sonata
  • La sonata
  • La Sonata
  • Sonata
  • Sonata
  • La Sonata

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS