Ssgg

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
EL NORD DEL SUD
1. TITOL.
El Nord del Sud és el títol que Quim Monzó va donar a aquest conte. Està relacionat amb els personatges que el protagonitzen l'N i l'S (de Nord i Sud), fent referència a que tot Sud té un Nord, i a l'inversa.
Aquests dos personatges són oposats, però a l'hora iguals, igual que el Nord i el Sud, que tot i ser contraris, sense el Nord no pot existir el Sud.
D'altrabanda també fa referència a que, dins d'un mateix sempre hi ha una mica de Nord i una mica de Sud, que estan en equilibri. I que, de vegades, cal una porció de Nord per a poder veure el Sud.
El Nord està constituït per un Nord i per un Sud, així com el Sud està constituït per un Nord i un Sud. Per tant, el Nord del Sud seria equivalent al Sud del Nord, seria aquest equilibri que s'ha de trobar enla vida, i que en aquest conte els personatges finalment aconsegueixen trobar.

2. NARRADOR
La narració del conte està feta en tercera persona, mitjançant un narrador extern que, tot i trobar-se fora de l'acció, la veu, la coneix i ens la reprodueix tal com la veu ell a través dels seus propis ulls. A més, és omniscient però limitat: coneixem els moviments dels dos personatges que intervenenperò només els pensaments d'un d'ells, de l'N. A continuació, un fragment de la pàgina 60 on s'observa el coneixement dels pensaments de l'N per part del narrador.
L'N sabia que d'aleshores endevant s'havien acabat acabat per sempre més els caramels compartits, la melmelada dels diumenges al matí, la passejada del capvespre, els petons a l'ascensor, les rialles a l'hipòdrom, les dues entrades de cineamagades sota el barret, ara sota el tovalló.
Al final del conte, hi ha un moment en què el lector coneix els pensaments de l'S, però ho fa a través de suposicions de l'N, no a través del narrador. Per això afirmem que la informació del narrador sobre el que pensen els personatges és limitada. El fragment següent, es troba a la pàgina 62 i reflecteix el que acabem de dir.
Es va aixecar (i se liva fer evident que tot allò que havia pensat havia passat també pel cap d'ella), [...].

3. ESTRUCTURA
El Nord del Sud consta de quatre pàgines (59-62) organitzades en quatre paràgrafs.
Es tracta d'un conte de descripcions de pensaments, moviments i emocions que fan i senten dos personatges. En cap moment trobem un fragment dialogat, només es diu tres vegades la paraula "hola".
El conte espot dividir en dues parts, segons el que es narra: la primera, que ocupa els tres primers paràgrafs, on se'ns presenta un individu, l'N, que comença a imaginar els canvis que patirà la seva vida d'aleshores endavant, analitzant les coses bones i dolentes que vindran i les que quedaran enrere. La segona part, consta únicament d'un paràgraf, on es narra el que acaba passant realment, totalmentcontrari al que l'N imaginava.

4. EL TEMA DEL RELAT.
Hi ha un aspecte que caracteritza molts dels contes escrits per Quim Monzó, i és la forma de narrar relats que tracten temes amorosos o relacions entre dos individus de manera que aquestes queden en un segon plà, i el conte se centra més en l'actitud i els sentiments dels personatges. En El Nord del Sud es pot observar aquest aspecte: tot itractar més d'un tema, tots sorgeixen a partir de la relació entre dos personatges. Aquesta relació i els conflictes amoroses que pateixen l'N i l'S són narrats amb fredor, amb distància i, fins i tot, amb un punt d'ironia.
Altres temes tractats per Quim Monzó en aquest conte són el conformisme, l'immobilisme i la ressignació amb que viuen alguns individus. D'entrada se'ns presenta un personatge, l'Nque, tot i que el text no en fa referència explícitament, sembla estar fart d'una relació que ha caigut en la rutina i vol tallar-la. Finalment, tot i haver-se imaginat un futur totalment diferent, es ressigna a viure com fins ara, amb por de fer canvis en la seva vida, ja que està acostumat a viure en monotonia amb la seva parella.

5. PERSONATGES.
Les descripcions físiques dels dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lineamientos ssgg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS