Stefan Cel Mare

Páginas: 2 (376 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2012
Rezumat proiect


In 1943, in Borzesti, se naste Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare si Sfant, fiul lui Bogdan al II-lea.

In 1457, intr-un moment de grea cumpana pentru cele trei tariromane amenintate de expansiunea otomana, a fost proclamat voievod al Moldovei. In ciuda faptului ca era foarte tanar, la cei douazeci de ani ai sai domnitorul s-a arătat vrednic de fapte şi acţiunice au consolidat puterea Ţării Moldovei. Omnia sa a fost cel mai frumos timp pe care l-a vazut Moldova.


Iată cum îl descrie Grigore Ureche în cronica sa: "Fost-au acest Ștefan, om nu mare lastatu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îlaflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia ca văzându-l ai săi să nu indărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea căștiindu-se cădzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: den pom bun roade bune op să iasă.“Din "Letopiseţul de la Putna" aflam despre prima victorie a temerarului domn, hotărât să dea riposta cuvenită impostorilor de tot soiul. Astfel "... în anul 6965, adică la 1457 luna aprilie 12, în Joiamare, Ştefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod a venit de la munteni şi a dobândit prima biruinţă asupra lui Aron Voievod pe Siret la tina, la Doljeşti".

Prin piesa de teatru “Apus de soare”,inspirata de evenimentul mortii lui Stefan cel Mare, Barbu St. Delavrancea ii aduce un omagiu maretiei si faptelor sale. Titlul este justificat de supranumele dat eroului principal -„Soarele Moldovei“. Dinaceasta piesa tinem minte si vorbele rasunatoare ale lui Stefan : “Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor!“....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mar i Cel
  • Mar i cel
  • Mar i cel
  • Resumen Mar I Cel
  • Mar i cel
  • Resum De "Mar I Cel"
  • Mar I Cel
  • mar i cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS