Su Deíad

Páginas: 8 (1768 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2013
CULTURA

La cultura es considera l'objecte d'estudi principal de l'antropologia. Ha estat una gran victòria de l'antropologia: quan es va aconseguir utilitzar i ser acceptada dins l'àmbit extra-acadèmic va servir per a combatre el racisme. Tot i així també ha portat molts de problemes, sobretot a l'hora de donar-li una definició. L'ambigüitat del concepte fa que aquest sigui una arma de doblefulla. Per exemple tenim el discurs de Lévi-Strauss a la ONU el 1952 del que parlarem més endavant que va ser, donada l'època, un crit contra el racisme. Per altra banda tenim la declaració programàtica de Plataforma per Catalunya, en la que a l'apartat de l'Islam apareix nou vegades la paraula cultura per a defensar l'expulsió i marginació dels musulmans residents a Catalunya.

Tot això no éscasual, s'explica si donam compte de les definicions i els usos del concepte dins la disciplina per una banda, i externs a ella per un altra. El propòsit d'aquest treball és observar l'evolució del concepte “cultura” Des dels inicis de la disciplina fins avui en dia, presentant el diàleg entre diferents escoles i tradicions.

ESCOLES

Començarem l'evolució del concepte a partir del moment en elque es comença a utilitzar per antropòlegs, ja que en aquest context no ens interessa l'etimologia ni els usos que, com està documentat des del segle XV es venien donant a la paraula. A nosaltres ens interessa en tant que eina per a les ciències socials i per això començarem amb la definició de Tylor amb la que comença la seva obra “Cultura primitiva” el 1871:

"Cultura o Civilización tomada,en su amplio sentido etnográfico, es ese complejo
de conocimientos, creencias, artes, moral, leyes, costumbres y cualesquiera otras aptitudes y hábitos adquiridos por el hombre como miembro de la sociedad".

Aquesta definició ja mostra dues direccions: la de la cultura com a contingut, podríem dir el capital espiritual d'una persona (creences, arts, moral, lleis...) i el de cultura com a allòcomú de la humanitat. Aquí podem veure la cultura atribuïda a la humanitat en conjunt. Quan parlem de la cultura d'un poble o d'una societat ens estaríem referint a la situació de la cultura a aquest poble o societat. Aquesta concepció permet jerarquitzar societats en base a la cultura alhora que en la mateixa obra (en això es pot veure un gir en obres posteriors) defensa la unitat psíquica de lahumanitat.

La passa que dóna amb Tylor el concepte de cultura es pot veure ja en el titol de l'obra Cultura primitiva, on atorga als pobles primitius (salvatges) la capacitat de la cultura. Això s'ha d'entendre dins el marc de l'evolucionisme. Si els pobles salvatges representen un estadi anterior de la societat occidental això ha de significar que tenen el potencial per a arribar a adquirir unacultura superior.

L'evolucionisme s'ha d'observar dins el seu context: segle XIX, colonialisme i l'herència de la il·lustració amb les idees de progrés i raó. El progrés va en una única direcció, la del progrés. És per això que la història és lineal i única.

Amb tot el que s'ha criticat als evolucionistes s'ha de tenir en compte el seu context. Així, per molt estranyes que ens semblin lesidees de cultures superiors, estadis de la història, e.t.c. Hem de veure com eren en certa manera revolucionaries, ja que dins elles ja no s'admetia que les diferències entre societats fossin producte de la raça. És una passa deixar de veure als altres pobles com a races inferiors per a veure'ls com a cultures endarrerides.

L'escola difusionista introdueix la idea d'àrees culturals,condicionades pel medi. Segons aquesta teoria els trets culturals es transmeten per difusió o bé per migració. La difusió transmetria els petits trets culturals i la migració els complexos culturals. D'aquesta manera podem definir els cercles culturals que s'estenen a partir d'un nucli cultural fort. Aquesta escola utilitza el concepte de cultura com a criteri per a cartografiar el mon. Un altra aportació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El dei
  • Dei Ecolgiko
  • Dei Verbum
  • Opus dei.
  • Dei Verbum
  • Agnus dei
  • Opus Dei
  • Opus Dei

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS