sueños y habitos: Psicoanalisis vs conductismo

Páginas: 10 (2456 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2014
SOMNIS I HÀBITS: DUES VISIONS CONFRONTADES
SOBRE LA INTERPRETACIÓ ONÍRICA


En el següent comentari de text, es tractarà d’analitzar com dues vessants diferents de fer psicologia interpreten des de la seva pròpia teoria, objecte d’estudi, metodologia i conceptualització els processos que tenen lloc a la Nostra ment a partir dels estats onírics. Concretament es presenten dues opinionsdel perquè els nostres somnis semblen a priori buits de lògica o distorsionats.
Ambdós autors consideren la idea de que en els estats onírics a la infantessa es manifesten desitjos no realitzats, però en arribar a l’edat adulta quelcom interfereix entre la part lògica i la part il·lògica dels nostres somnis. Cadascú diu la seva per tal de definir aquest “quelcom”.
Mentre que Froid. S(1901/1972) i el psicoanàlisis s’endinsen en les profunditats de la ment per tal de de donar sentit a un aspecte simbòlic, un contingut disfressat que anomena contingut latent i prové de l’inconscient . Watson J.B (1916-2013) des de la seva corrent conductista li atorga tota la responsabilitat la conducta realitzada, aquella que és observable des de l’exterior.
Veurem com a pesar de les gransdiferències, alguna similitud també mantenen i ambdues corrents son avui dia encara considerades dins d’una psicologia multiparadigmàtica. Hergenhahn, B:R(2001). Introducción a la Història de psicologia (cap.1, pp.1-21). Madrid: Parainfo

Per una banda trobem Froid.S (1901/1972) des de la seva posició psicoanalista. El mateix autor ens porta als orígens i a la fundació d’aquesta corrent a finalsdel segle XIX i principi del segle XX on presenta les seves primeres teories. Froid va ser considerat un revolucionari de la seva època. Les teories Froidianes sorgien coincidint amb el moment on l’ambient positivista i la creació de nous Laboratoris experimentals entre d’altres circumstàncies, afavorien a que la psicologia com a ciència agafes autonomia. Després d’estudiar medicina i seguintl’estela de l’escola Francesa, s’inicià en els tractaments de la histèria a traves la hipnosi de la ma de Charcot i Breuer . Una sèrie de descobriments en la practica el porten a obrí un nou paradigma en la psicologia que estudiava la consciencia. Va ressuscitar un concepte, heretat de Descartes i desterrat per falta d’objectivitat , per tal d’ explicar la seva teoria sobre els processos mentalsi continguts de la Nostra ment des d’una posició dualista; L’inconscient. Froid acceptà una ment separada del cos i a més es mullava a separar aquesta ment.

L’objecte d’estudi, es centra des d’aquest moment per Froid en estudiar els estats psíquics i el contingut d’aquest racó amagat, l’inconcient, per trobar resposta a gran part de la simptomatologia de la malaltia mental.
D’altra banda dela mà de Watson , Conductista i també fundador d’aquesta corrent , trobem una versió. Contraria al Psicoanàlisis, el Conductisme . Aquesta sorgia a principis del segle XX i basava el seu estudi en la conducta humana per tal de donar resposta a la qüestionada naturalesa de la consciencia. Contràriament al psicoanàlisi la seva metodologia es basava en l’ observació i la experimentació.
Peraquesta corrent, la conducta responia a determinats estímuls i aquesta es podia modificar, condicionant la resposta amb altres estímuls. Watson J.B (1916-2013) menciona uns sistemes d’hàbits per referir-se a la conducta. aquests eren el contingut de la conducta i s’aniran adquirint i modificant al llarg del cicle vital. L’experiència és per tant responsable de la conducta humana. Aquestpensament ens porta en el temps al pensament empirista. recordem que per l’empirisme, era a través de les idees rebudes de l’experiència, i a través dels sentits, com s’obtenia el contingut de la ment . Recordant a Locke, Aquestes idees podien condicionar el nostre pensament. El conductisme però canvia el concepte com ens mostra Watson J.B (1916-2013) pel concepte d’hàbits per tal d’explicar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conductismo vs. Psicoanálisis
  • Escuela conductista vs Psicoanalisis.
  • El sueño psicoanalisis
  • Psicoanálisis Y Conductismo
  • Conductismo y Psicoanalisis
  • Psicoanalisis y conductismo
  • Psicoanalisis y conductismo
  • Conductismo y Psicoanálisis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS