Surrealisme Dalí

Páginas: 6 (1257 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2013
EL SURREALISME AMB DALÍ



Introducció:

El surrealisme va ser un dels moviments més importants d'Avantguarda a Catalunya. Es va originar a França gràcies a la creació d'un document de Breton on propugnava l'automatisme psíquic per poder expressar el funcionament real del pensament. Es produïa en el món dels somnis i el subconscient, amb la qual cosa lliga amb les teories psicoanalítiquesde Freud. En el 1926-1927, els principals impulsors del moviment a Catalunya n'estaven allunyats però a partir de l'any 1928-1929, hi van participar totalment. El personatge català més destacat va ser Salvador Dalí gràcies a les seves aportacions artístiques, literàries entre de molts altres tipus.



Recull de fonts d'informació:

-Manifest Surrealista Llibre: Breton, André, “Manifestosdel surrealismo” 1924 i 1930,ed. Labor, Barcelona
El Manifest Surrealista és un conjunt de documents destinats a explicar els punts fonamentals d'aquest moviment i a agrupar als diferents artistes. El document va ser publicat al 1924 per André Breton, considerant-lo així com l'acte de naixement del surrealisme. El moviment es va inspirar en la teoria de la psicoanàlisi de Freud (que veurem acontinuació), per poder arribar així als racons més ocults de l'inconscient humà.

.
Com a justificació del surrealisme, Breton va fer la següent reflexió:

>. (Aquesta cita és extreta d'una entrevista). La psicoanàlisi de Freud ha entrat a formar part de la visió i comprensió que tenim els humans de nosaltres mateixos. Freud creia poder curar malalties mentals fent parlar l'inconscient enllocd'utilitzar fàrmacs. També el món de l'art, pintura, literatura i cinema, es van veure capaços de fer parlar l'inconscient.

Com la psicoanàlisi, l'art surrealista buscà la lliure expressió de les estructures més profundes de la ment: en les pintures de Dalí parla l'inconscient i es dissolen les fronteres entre somni i realitat.

-El mètode paranoico-crític de Dalí
Web:http://es.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9todo_paranoico-cr%C3%ADtico

El mètode sorgeix a partir de les teories de Freud. La paranoia és un desordre mental que porta a interpretar la informació de manera equivocada, però possible, donant intencions o qualitats a persones o a objectes que no hi són però que serien racionalment possibles. Dalí l'aplicà a la imaginació creativa.“ El mètode de Dalí consisteix en interpretar elmón visual com a paranoic, veient dobles significats als objectes. Dalí el defineix: .

-Dalí, biografia
Web: http://personal.telefonica.terra.es/web/jack/dali/biogra.htm

Salvador Dalí va néixer a Figueres al 1904 i va morir al 1989 a la mateixa ciutat. És considerat un artista aficionat a la provocació i als diners a més de la ciència del llarg del segle XX. La pintura dels seus inicis, elManifest Groc i els seus articles i conferències, van provocar reaccions violentes. Durant la seva estada a París, va anar adquirint protagonisme dins el grup del surrealisme i va conèixer Gala, la seva futura esposa. Al 1939 es va traslladar a EEUU, però anava alternant la seva estança a Portlligat, casa de l'artista que era la seva font d'inspiració paisatgística. Va ser expulsat del grupsurrealista al ser acusat de feixista per André Breton fet que va provocar el seu retorn a Espanya al 1948. La seva pintura parteix del noucentisme i passa per l'etapa cubista, fet que l'apropa al seu mètode paranoico-crític, que es caracteritza per la representació, influïda per la pintura metafísica,

d'escenes oníriques realitzades amb un gran coneixement de la tècnica. A més, les seves obres espoden relacionar amb el subconscient i la psicoanàlisi de Freud al plasmar-hi les seves obsessions, entre elles la importància del món dels somnis. El paper de la mort i de la por, són molt presents en les seves obres pel fet d'haver-lo viscut molt aprop al morir el seu germà de molt petit, del qual en va heretar el nom. Després de la seva estada a Itàlia un cop finalitzada la Guerra civil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Surrealisme: Dalí
  • El Surrealisme Oníric De Dalí
  • Dali
  • Las Dalias
  • dali
  • Dali
  • dali
  • Dali

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS