Sèneca

Páginas: 3 (586 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
SÈNECA
Luci Anneu Sèneca va ser un filòsoc estoic que va néixer a Còrdova l’any 4 d.C. Va viure a Roma en les corts imperials de Clígula i Claudi. Va ser conceller i preceptor de Neró, que el vaoblicar a suicidar-se després d’acusar-lo d’haver soncpirat en contra seu. Els seus Mestres van ser Sotió, que era neopitagòric, i Àtal i Papiri Fabià, dos estoics eclèctics, que el van incitar a seguirles doctrines austeres i que exercien sobre ell una influencia intel·lectual molt profunda.
L’any 31d.C. va començar la seva carrera com a advocat. Però ho va haver de deixar perquè Calígula li teniamolta enveja. Des de llavors, es va dedicar totalment a la filosofía i a les lletres. A causa de l’odi que li tenia Messalina, va ser acusat de ser adúlter amb Júlia Livil·lia i condemnat a mort pelsenat. Però gràcies a Claudi, la sentencia no es va complir, però tot i així va haver d’exiliar-se a Còrsega. Quan va morir Messalina, va ser cridat a la cort per tal de que es fes càrrec del’educació del seu fill Neró. Des de l’any 54 fins al 62 d.C. es va dedicar a la política. Va estar implicat en les excentricitats i en algunes de les actuacions més criminals de Neró, qui va creure que l’haviatraït participant en la conjura de Pisó i li va ordenar treure’s la vida. I així ho va fer, es va obrir les venes i va morir plàcidament dins d’una banyera plena d’aigua tèbia consolant i aconsellantels seus amics.
És un dels representants del corrent de l’estoïcisme tardà de l’època imperial romana, encara que en la seva filosofia hi ha un fort component eclèctic, neopitagòric, neoplatònic ireligiós.
Deixant apart això, l’obra de Sèneca és reconeguda com una de les més representatives de l’ètica estoica i és considerat un dels grans escriptors llatins i els seus escrits constitueixensempre una font de reflexió. Però el seu fonament es troba en les concepcions físiques que són de tipus teològic: el cosmos és una gran unitat penetrada pel pneuma diví que li atorga unitat, de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Séneca
  • Seneca
  • SÉNECA
  • Séneca
  • Seneca
  • seneca
  • Seneca
  • Seneca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS