T3

Páginas: 12 (2864 palabras) Publicado: 22 de abril de 2015
LA SEGONA REPÚBLICA
1. L’adveniment de la República
Al 1930 es va firmar el Pacte de Sant Sebastià que va crear el Comitè revolucionari. Aquest pacte es va firmar per tal de fer una Insurrecció armada i mobilitzacions populars; i així poder enderrocar la monarquia, restaurar la República i tornar a tindre una autonomia.
D’altra banda, el cap del Govern de Berenguer (que en aquell moment eraAznar) va convocar unes Eleccions municipals el 12 d’Abril de 1931. En aquestes eleccions va tindre la victòria els republicans. Immediatament es va proclamar la República (14 d’Abril de 1931). Amb aquesta República es crearà un govern provisional amb al capdavant Niceto Alcalà Zamora.
2. El context nacional i internacional
Des d’un context mundial, van sorgir dues crisis: una crisi econòmica(anomenada la Gran Depressió dels trenta) i la crisi de la democràcia.
En la crisi de l democràcia va haver-hi un ascens dels règims feixistes i totalitaris com van ser: el Feixisme italià, el Nazisme alemany i l’Estalinisme(Stalin; URSS).
També va sorgir una diversitat política a Espanya amb els diferents partits:
Esquerres: PSOE, UGT, CNT-FAI, PCE, POUM
Republicans i
3. Etapes de la Segona República1ª Etapa --> Abril de 1931 al 1933
En aquesta etapa es troba un bienni progressista, reformista o d'esquerres
Es fa la Constitució de 1931
Es faràn les reformes
2ª Etapa --> Novembre de 1933 al 1936
En aquesta etapa es troba un bienni conservador, negre o de dretes
Sorgirà una revolució al 1934
3ª Etapa --> Febrer de 1936 al Juliol de 1936
En aquesta etapa es troba un Govern del Front Popular
Hihaurà una Conspiració militar (es prepara un cop d'Estat)
Acabaria al Juliol de 1936
3.1 Primera Etapa: Bienni Progressista (Abril, 1931)
Al 1931 van organitzar-se unes eleccions, on va sortir votat una República.
El president de la República va ser Alcalà Zamora i com a Cap de govern, Manuel Azaña.
La construcció de la República democràtica i d'esquerres, es va formar de manera que principalment,es va fer la Constitució de 1931, seguidament es van fer quatre reformes (religiosa, militar, agrària i social) i finalment, es va fer la Qüestió autonòmica. En aquesta construcció, van sorgir uns problemes en el Bienni Progressista.
Centrant-se en les reformes, trobem que van haver-hi quatre:
Religiosa: davant la reforma religiosa, van voler fer una dissolució (a Espanya) de la Companyia de Jesús(era una organització dins de l'esglèsia catòlica regular), una secularització de l'ensenyament (es prohibeix que l'esglèsia tingui poder a les escoles), l'establiment de divorci o matrimoni civil, la regularització i fiscalització d'activitats, i finalment, van establir la Llei de conregacions l'any 1933.
Militar: (es centren en els militars que han estudiat aquest ofici i s'han tret la carreraen l'acadèmia militar) en la reforma militar, es faràn una sèrie de canvis que són-->democratització i reducció de l'Exèrcit (en oficials i soldats; i a l'hora s'aplicarà un retir anticipat), una supressió de capitanies generals, la creació d'una Guàrdia d'Assalt i una Juridicció militar sotmesa a la civil (s'aplicaria el 10/08/1932 en la Sanjurjada, on es va intentar fer un cop d'Estat quefracasaria).
Agrària: de reformes agràries en trobarem:
- La creació d'una llei de Reforma Agrària (llei creada per Azaña a l'any 1932) que tenia com objectiu eliminar el latifundisme i crear una classe de petits o mitjans propietaris. A més, es va fer a través de l'expropiació, amb indemnització o no; i es fara la IRA (Institut de Reforma Agrària). Malgrat i aquestes reformes, van sorgir uns problemesque eren: les mancances tècniques, la manca de diners, la lentitud i la oposició dels propietaris.
Social: Hi haurà unes reformes en la situació laboral (assegurances, reducció de la jornada laboral dels pagesos...) i en l'educació (es va reformar l'escolarització i les missions pedagògiques).
3.1.1 Abril de 1931 ---> Bienni progressista
L'any 1931 es va crear la Constitució. Aquesta es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • T3
  • T3 me
  • T3
  • Historia T3
  • Axon T3
  • T3 De Fisica
  • T3 biologia
  • ACE T3

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS