Taos Pueblo

Páginas: 13 (3242 palabras) Publicado: 8 de abril de 2013
Índex
Introducció​3
1. Noms i situació​4
2. Breu historia​5
3. Costums i formes de vida​7
3.1. Religió i rituals​8
3.2. Educació, Economia i Art​9
4. Política i relacio amb l’Estat​11
5. TTOO o AAVV que treballen amb ells​12
6. Bibliografia​13



Introducció
Aquest treball és un breu estudi d’una de les poques ètnies indígenes americanes vives. Els Taos Pueblo tenen una històriadetallada oral que no és divulgada a causa de la intimitat religiosa. Els arqueòlegs diuen que els avantpassats dels indis Taos van viure en aquesta vall molt abans que Colom va descobrir Amèrica i centenars d'anys abans que Europa sortís de l'edat mitjana. Les ruïnes antigues a la Vall de Taos indiquen que els Taos vivien aquí des de fa uns 1000 anys. La major part dels edificis actuals van serconstruïts probablement entre 1000 i 1450 dC. S’assemblaven molt a com són avui dia quan els exploradors espanyols van arribar per primera vegada al nord de Nou Mèxic el 1540 i es creu que el poble era una de les llegendàries ciutats daurades de Cíbola. Ells es consideren les més antigues comunitats habitades als EUA.


1. Noms i situació
El terme “Taos” prové d’una paraula del tiwa que voldir “al poble”. “Pueblo” ve d’un terme espanyol que vol dir poble, i es fa servir per referir-se tant als Pueblo (les persones d’aquesta ètnia), com als pobles on viuen. Els Taos es refereixen a ells mateixos com “la gent”. La llengua que parlen és el Tiwa, de la família lingüística Kiowa-tano. També parlen anglès i castellà.
El poble de Taos és una reserva federal localitzada al nord-est del’estat de Nou Mèxic, a Estats Units. S'assenta sobre un altiplà a la base de la Muntanya Wheeler, a les muntanyes Sang de Crist, i té 99.000 hectàrees. És l’única comunitat viva que queda d’Americans Natius, i va ser declarada Monument Històric Nacional el 1965 i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1992.
Al 1680, hi havia aproximadament 2.000 persones a Taos Pueblo. Al 1864 només n’hi havia 361,i al 1930, eren 694. En un cens realitzat per l’oficina de cens d’Estats Units el 1990, 1.875 persones es van identificar com a Taos Pueblo. Actualment 150 persones viuen a Taos Pueblo. Hi ha altres famílies propietàries d’habitatges al Nord o al Sud que viuen en habitatges d'estiueig prop dels seus camps i en llars més modernes fora de les antigues muralles, però encara dins de la terra delsPueblo. Hi ha més de 1900 indis que viuen a Taos Pueblo.



2. Breu historia
Des de l'arribada dels espanyols al segle XVI, quan el poble de Taos estava criant bestiar i fent agricultura limitada, el poble va estar sotmès a períodes de dominació espanyola, mexicana i nord-americana. Els seus habitants han estat a l'avantguarda de les revoltes contra la dominació exterior i s'han reconstruïtdues vegades la seva ciutat quan parts d'ella van ser cremades pels forasters. El fort sentit de comunitat i la interdependència entre la gent de Taos els ha ajudat a preservar la seva forma de vida tradicional, amb només canvis menors a través dels segles.
Encara que se sap poc sobre la història del Poble de Taos abans de l'arribada dels europeus, els seus contes tribals parlen d'un llarg períodeen què la tribu vagava per les planes prop de les Muntanyes Sangre de Cristo de Nou Mèxic. Els arqueòlegs estimen que la tribu va arribar a mitjans dels anys 1300, a menys d'una milla al nord del seu actual lloc.
Quan l'explorador espanyol Francisco de Coronat (1510-1554) va arribar el 1540, Taos ja era un centre comercial pròsper. Pobles com els comanxes, els apatxes, i els navajos, van viatjara Taos per comerciar pells d'animals, carn, mantes i verdures.
Al 1598 l'explorador espanyol Juan de Oñate va arribar a la zona dels Pueblo amb la intenció de fer que els indígenes formessin part d'una colònia espanyola. Quan va establir una caserna general a només 50 quilòmetres al sud de Taos, va començar un període llarg, difícil i sovint violent en la història de Poble.
Un dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Taos Hum
  • pueblos
  • Puebla
  • Puebla
  • Pueblos
  • Puebla
  • Pueblo
  • Puebla

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS