TARRACO ILERDA EMERITA AUGUSTA

Páginas: 4 (912 palabras) Publicado: 10 de junio de 2015
TARRACO
Els romans van arribar a Tarragona a l’inici de la segona guerra púnica (218 aC) quan Gneu Corneli Escipió va atacar un campament cartaginès situat a la vora d’un poblat ibèric anomenatKese, a la part baixa de l’actual Tarragona. Tarraco va esdevenir la principal base dels exèrcits romans d’Hispania, comandats per Publi Corneli Escipió el jove. El campament militar es va situar dalt delturó que dominaria a futura àrea de la ciutat i s’envoltaria d’una sòlida muralla.
Base militar per la posició estratègica de port pròxim a l’Ebre i a les illes Balears, ben comunicat amb Itàlia iamb la Meseta castellana.
A la segona meitat del s. I aC va adquirir la categoria de colònia  Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco i es va convertir en capital de l’extensa província de la HispaniaCiterior Tarraconense.
La seva capitalitat va implicar l’interès de Roma per monumentalitzar.
Primer projecte en època d’August: reforma del fòrum de la ciutat i el teatre
Segon projecte en ladinastia flàvia: construcció d’un immens complex format pel circ i per un nou fòrum i l’edificació de l’amfiteatre
Capdavantera en el culte imperial a Occident: dedica un altar a August. Després de la sevamort es va aixecar un temple, probablement al fòrum provincial, dedicat al mateix emperador, ja divinitzat.
Tarraco s’esglaonava en grans terrasses. El circ n’ocupava tot una i migpartia en les duessuperiors el fòrum provincial (centre de l’administració de la província), mentre que en els nivells inferiors es trobaven les àrees residencials amb el fòrum de la colònia.
El traçat viari eraortogonal. Els carrers estaven empedrats i disposaven de clavegueres.
El port, el teatre i l’amfiteatre quedaven fora muralla. Tres aqüeductes proveïen d’aigua la ciutat (el pont de diable)
El 260 Tarracova se devastada pels francs. Amb la reforma administrativa de Dioclecià la província tarraconense va quedar molt reduïda sota els reis visigots. Al S. V perd la capitalitat a favor de Barcino i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Emerita Augusta
  • Emerita augusta
  • Emerita Augusta
  • Emérita Augusta
  • Emerita augusta
  • Emerita Augusta
  • Embalses de emérita augusta
  • Ilerda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS