Teatre, Mar i Cel

Páginas: 7 (1609 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014
MAR I CEL






Activitats:
1. Busca informació en un diccionari o en una enciclopèdia sobre què són exactament un pirata i un corsari. Quines semblances i quines diferències existeixen entre les dues activitats?

- Els corsaris: eren mariners als quals un estat havia concedit una patent de cors. Aquest document els autoritzava a atacar els vaixells de països enemics i apoderar-se dela nau i de la seva càrrega.
- Un pirata: és una persona que anava en un vaixell i es dedicava a capturar altres vaixells i a robar el que portaven. També atacaven poblacions de la costa.

S'assemblaven pel fet de que tots, tant pirates, com corsaris, eren delinqüents, soldats i comerciants. I la diferència major era que els pirates atacaven per compte propi. Els corsaris actuaven en nom d'unrei, atacant vaixells de països enemics, usant la bandera del seu país i dividint el producte de saqueig amb el monarca, que es quedava amb la major part.


2. Durant el segle XVI la pirateria va tenir una vigència absoluta i va ser una amenaça constant per a la costa mediterrània; i, concretament, per a les terres de parla catalana. Informa't sobre les raons polítiques i econòmiques que hihavia darrere del fenomen de la pirateria en aquella època.

- A finals del segle XVI, hi ha una crisis econòmica, el bandolerisme va relacionat amb els robatoris que es feien en terra i els pirates ho feien a alta mar.
La costa catalana també en va ser víctima. Els pirates desembarcaven, s'apoderaven de tot allò que tingués valor i tornaven a la mar. Aquesta presència amenaçadora també potexplicar que la gent d'alguns pobles s'allunyés del mar i així es fundessin al Maresme els pobles de dalt. El seu objectiu era evitar el saqueig, que a l'edat mitjana també es van patir a la costa de l'Empordà i de les Balears.


3. Quines estratègies utilitzaven i quins objectius perseguien els pirates amb les seves activitats delictives?

- Bàsicament la seva estratègia principal era atacar a unvaixell enemic amb el propòsit de robar els recursos o riqueses que tenien, però també a vagades es quedaven amb el vaixell enemic, amb la seva tripulació, fent de esclaus o també solien enfonsar-los.


5. Respon:

- Qui eren els moriscos?
Els moriscos eren els descendents dels musulmans andalusins que continuaren habitant a la península Ibèrica després de la Reconquesta.

- Com vivien iquin tipus de creences tenien?
Els moriscos vivien seguint les seves tradicions en tots els sentits, és a dir religió, menjar, roba...però estaven perfectament integrats dins de la societat del Regne de Castella i d'Aragó.

Eren gent que posseint molt coneixement i que estaven més desenvolupats culturalment per exemple el tema de l'higiene era molt important cosa que evitava les infeccions i lesmalalties, també tenien més bons metges ja que la medicina també estava més avançada.

Econòmicament es dedicaven a l'agricultura i ramaderia, també eren comerciants i posseïen els seus propis negocis. Treballaven molt bé el fang i la plata.

Tenien creences islàmiques.

Fins al moment tot anava molt bé, fins que amb l'entrada dels reis Catòlics van obligar als moriscos a convertir-se encristians de forma pacífica. Però a partir de 1499 la cosa es va posar exigent i es va començar a fer pressió mitjançant temes econòmics com els suborns o els deutes, però també els maltractaments.

Aquest mètode va ser efectiu ja que molts moriscos es van batejar, tot i que la majoria va continuar amb els seus costums.

- Quina mena de mesures va emprendre la jerarquia política i eclesiàsticacontra aquesta expulsió?
Els llibres de temàtica religiosa islàmica van ser cremats i els de temàtica científica es van enviar a l'universitat d'Alcalà.

Molts musulmans es van sentir enganyats ja que no podien continuar amb la seva religió tot i que els hi havien promès.

A causa d'aquests fets es van començar a agrupar per tal de protestar i més d'un va ser tancat a la presó. A partir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mar i Cel
  • Mar i cel
  • Mar i cel
  • Personatjes de Mar i Cel
  • Resum De "Mar I Cel"
  • Mar I Cel
  • mar i cel
  • Mar i cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS