tecnologia

Páginas: 5 (1166 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013


INTRODUCCIÓ:
La fusta és la matèria llenyosa del tronc d'una planta, especialment en arbres i arbusts que es caracteritzen per tenir troncs . La fusta pot referir-se a altres materials i teixits amb propietats comparables. La fusta és un material heterogeni, higroscòpic, cel·lular i anisotròpic. És composta de fibres de cel·lulosa ihemicel·lulosa mantingudes unides per lignina, i petitesproporcions de sucres, midó i proteïnes.
Una vegada tallada i seca, la fusta s'utilitza per a moltes aplicacions diferents. Una d'elles és la fabricació de polpa o pasta, matèria primera per fer paper. Els ebenistes i els fusters tallen i uneixen peces de fusta amb les eines corresponents, per a fins pràctics o artístics. La fusta és també un material de construcció molt important des delscomençaments de les construccions humanes i encara ho és.

PROPIETATS:
Les propietats principals de la fusta són les següents:

-Densitat - És la relació entre la massa i el volum dels cossos. Les fustes solen tenir una densitat inferior a l'aigua, i és per això que suren. Algunes fustes d'origen tropical de gran duresa tenen densitats superiors a la de l'aigua i per tant , s'enfonsen
-Duresa - Ésl'oposició que presenta un material a ser ratllat o penetrat per un altre que és més dur.
-Conductivitat tèrmica i elèctrica - La fusta condueix malament la calor i l'electricitat raó per la qual relsuta un excel·lent aillant. Per això s'enpra en mànecs d'eines i en el revestiment de parets i sòls.
-Resistència a esforços - La fusta no és un material isòtrop. Aguanta molt bé els esforços quesegueixen la direcció paral·lela a les fibres, però no els que es fan en sentit perpendicular a elles. De fet són ideals per aguantar esforços a flexió, semblants a les que sofreix un arbre per acció del vent.


El procés d'obtencio de la fusta:
Per començar amb el procés d'obtenció de la fusta que nosaltres volem per poder contruir per fer mobles o altres utilitzacions cuotidianes el primer pas ésla tala de la fusta. Aquest procés és posiblement el més sencill de totd ja que consisteix a tal·lar la fusta de l'arbre i treure totes ler branquetes o petites ramificacions que no ens interesen pero el posterior procés de secatge de la fusta en brut. Aquest procés és recomanat dur-lo a terme a les estacions d'hibern i tardor ja que són les estacions menys humides de l'anyi afavoreixen a unsecatge més ràpid.

El segon pas per aconseguir la nostra fusta (s'altant-nos el transport ja que no té gaire que explicar), és el serrat. Aquest procés consiteix a enviar la fusta a una empresa o fàbrica on tallaran la fusta a la mesura que nosaltres volguem, d'acord amb l'ús que li volguem donar.

Finalment el procés més important de tota aquesta cadena de procesos és el secatge. És pot dividiren secatge natural, secatge artificial i secatge mixt:

Al secatge natural es col·loquen les fustes en piles separades al sòl i amb forats perquè corri l'aire entre ells i protegits de l'aigua. El problema amb aquest sistema és que triga molt de temps i això no és rendible al del serrador que vol que això vagi de pressa.
El secatge artificial es pot subdividir en 3 apartats:
El secatge perimmersió: en aquest procés es fica al tronc o el patíbul d'una piscina, i per l'empenta de l'aigua per un dels costats del patíbul la saba surt empesa pel costat oposat així s'aconsegueix eliminar la saba de la fusta i així no es podreixi; tot i que priveix a la fusta d'una mica de duresa i consistència, guanyarà en durada. Aquest procés dura uns quants mesos, després dels quals la fusta assecarà mésde pressa perquè no hi ha saba.



El secatge al buit: en aquest procés la fusta és introduïda en unes màquines de buit. És el més segur i permet conciliar temps extremadament breus d'assecatge amb més:
1. Baixes temperatures de la fusta en assecat.
2. Limitació gradients d'humitat entre l'exterior i la superfície.
3. L'eliminació del risc de fissures,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tecnologia
  • Tecnología
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS