tecnología

Páginas: 8 (1774 palabras) Publicado: 29 de abril de 2013
Persona 1:
Diapositiva 1:
Bé, aquí iniciem el nostre treball sobre les màquines.
Diapositiva 2:
Per satisfer les nostres necessitats, s’ha necessitat enginy i sovint realitzar treballs en els quals ha estat necessari desenvolupar forces elevades.
Per poder aprofitat totes aquest forces( la del animal domèstics, la dels humans,..) i treure’n el màxim rendiment a l’hora de realitzartreballs, ha estat necessari construir màquines (conjunt de dispositius capaços de transformar l’energia en treball útil o en un altre tipus d’energia)
Les màquines tenen una funció bàsica: suplir, estalviar o multiplicar l’esforç humà.
El principi de funcionament de qualsevol màquina es basa en el concepte físic de treball (acció d’aplicar una o més forces sobre un cos i provocar o modificar-ne elmoviment). El treball es mesura per mitjà de l’expressió matemàtica W=F·s (J)
Quan s’efectua un treball es gasta una quantitat equivalent d’energia. Per això, per realitzar un treball cal disposar d’energia. La rapidesa amb que la màquina duu a terme el treball o transforma l’energia s’anomena potència.
Diapositiva 3:
Les màquines es poden classificar de moltes maneres diferents. Les maquinesmàquines simples (que constitueixen la base de moltes altres) i les motrius (que son les encarregades de moure altres maquines) son algunes de les més importants.
A part de aquest dos grans grups, les màquines es poden classificar segons l’àmbit tecnològic al qual pertanyen. Hi ha les màquines elèctriques, les agrícoles, maquinària tèxtil, entre altres.
Persona 2
Diapositiva 4:
Les màquinessimples són dispositius senzills, generalment formats per un sol element ,que requereixen únicament l’aplicació d’una força per poder funcionar i faciliten la realització de treball. Normalment s’utilitzen per multiplicar forces.
Exemples: la roda, la palanca i el pla inclinat.
Si les màquines simples ens permeten generalment multiplicar les forces, és interessant saber en quina mesura ho fan.L’avantatge mecànic relaciona la resistència que pot contrarestar una màquina simple amb la força que cal aplicar-hi. Això es el mateix que dir que i (avantatge mecànic)= R/ F
Bé, a continuació explicarem una sèrie de màquines simples.
La palanca:
Una palanca consisteix en una barra rígida, recolzada en un punt de suport o fulcre al voltant del qual pot girar. El seu origen es situa al paleolític.
Enaplicar una força F en un extrem, s’obté una altra força a l’altre extrem que anomenem resistència. Segons la posició del punt suport respecte de la força aplicada i de la resistència, aquesta pot ser molt gran en relació amb la força.
Això es coneix com la llei de la palanca que anuncia: que la força aplicada pel seu braç es igual a la resistència pel seu braç.
Hi ha diferent tipus depalanques:
Les de primer gènere: el punt de suport es situa entre la força i la resistència.
Les de segon gènere: el punt de suport es situa en un extrem de la barra, la força a l’altre extrem i la resistència al mig.
Les de tercer gènere: el punt de suport es en un extrem, la força al mig i la resistència a l’altre extrem.
Persona 3
Diapositiva 5:
La roda és un dels invents més notables de lahumanitat, amb aplicacions infinites. L’origen de la roda va ser al 3.000 Ac, a l’antiga Mesopotàmia. Antigament, l’ús fonamental de la roda, era, com encara ho és, pel transport de mercaderies, que llavors es duia a terme amb carros. Però abans que s’inventés la roda, les mercaderies es transportaven mitjançant patins d’arrossegament. La força que fa falta fer en un cas i l’altre es molt diferent.Amb els patins s’ha de vèncer una força de fricció més o menys gran, però amb les rodes, com que rodolen, generalment la força es molt inferior.
Diapositiva 6:
Una de les aplicacions de la roda es la politja o corriola, que s’utilitzen per aixecar càrregues verticalment. Actualment s’utilitzen en moltes màquines, com ara, en les grues o vaixells de vela.
Una corriola és una roda suspesa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tecnologia
  • Tecnología
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia
  • Tecnologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS