Tema 1 Dret Mercantil

Páginas: 22 (5252 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2015
DRET MERCANTIL

TEMA 1: L’EMPRESA I LÈMPRESARI
LLIÇO 1. DRET MERCANTIL
El dret mercantil és un dret privat especial, es refereix a un grup especial de persones que són les empreses . Dret de les empreses i el seu tràfic.
NORMES DEL DRET MERCANTIL
Lleis
Reglaments
Lleis econòmiques
Lleis estatal
Lleis internacionals
Lleis normatives europees
D’escata el codi de comerç (1885)”reunirtota la matèria mercantil”. Aquesta norma ha anat perdent importància , aquet model econòmic a variat . Es una norma que no s’adapta a nostre temps , s’han anant aprovant noves lleis perquè s’han aprovat altres lleis mercantils (lleis especials). El codi de comerç es important perquè implica publicitat i comptabilitat.
LLEIS ESPECIALS:
Lleis de patents
Lleis de marques
Lleis concursals
Lleis desocietats concursals
Lleis de capitals

1.1 L’EMPRESA I L’EMPRESARI
El concep d’empresa es tracta des de 3 basant diferents:
Basant objectiu
Basant funcional
Basant subjectiu
BASANT OBJECTIU: es refereix a l’empresa com a conjunt d’elements materials, immaterials i personals organitzat per l’empresari pel desenvolupar una activitat empresarial, allò es coneix com Establiment Mercantil.
Material:local, mobiliari, matèries primeres
Immaterials: marques, patents , drets de crèdits
Personals: treballadors
FONS DE COMERÇ
Element del establiment mercantil molt important, però no es palpable. Es aquell valor addicional que té el establiment mercantil degut a l’imatge , la clientela, el prestigi, adquirit a llarg del temps. El seu preu augmenta el establiment mercantil.
BASANT FUNCIONAL: esrefereix a l’empresa com activitat econòmica . Es una activitat permanent de producció o distribució de bens i serveis per el mercat. Normes que regulen el mercat i determinen contractes i negocis(comissió ,agencia).
BASANT SUBJECTIU: ens referim a l’empresa com empresari, com aquella persona capaç per ser titular del drets i obligacions que sorgeixin de l’activitat econòmica en el mercat.NORMES: -drets de societat(anònimes i limitades )
Estatut jurídic de l’empresa
El fet de ser empresari sotmet a una disciplina especial:
deures d’inscriure al registre mercantil
deures d’aportament de comptabilitat ordenada
Requisits per ser empresari
L’empresari es aquella persona natural o jurídica que per si mateixa o per mitjà derepresentats exercita en nom propi una activitat econòmica de producció o distribució de bens i serveis en el mercat adquirint la titularitat de les obligacions i drets nascuts d’aquesta activitat.
Ex: media mark
Aspectes objectius:
local
treballadors
productes
mobiliari
drets de propietats industrial
marques
Aspecte funcional:
distribució de productes informàtics
Aspecte subjectiu:persona(empresari) jurídica que respon a una societat mercantil.


1.2 Parts de la definició d’empresari
a)Persona física :parlem d’empresari individual , aquest empresari ha de ser major d’edat i tenir plena capacitat per regir-se per si mateix( que no sigui una persona incapacitada judicialment, que no tingui problemes físics o mentals). Art4 parla d’aquet comerç “Artículo 4. Tendrán capacidad legal parael ejercicio habitual del comercio las personas mayores de edad y que tengan la libre disposición de sus bienes.”
Hi ha una excepció art.5 del codi de comerç: permet als menors de edats o incapacitats quan es tracte de continuar l’exercici de l’activitat empresarials exercida pels seus pares o causant, però ho farà per un representat , normalment guardadors , tutors. Principi de conservació de lesempreses. “Artículo 5. Los menores de dieciocho años y los incapacitados podrán continuar, por medio de sus guardadores, el comercio que hubieran ejercido sus padres o sus causantes. Si los guardadores carecieren de capacidad legal para comerciar, o tuvieran alguna incompatibilidad, estarán obligados a nombrar uno o más factores que reúnan las condiciones legales, quienes les suplirán en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1 Derecho Mercantil
  • Tema 1 Derecho Mercantil
  • dret mercantil
  • Ioc- resum elements de dret
  • dret mercantil
  • Dret Mercantil
  • Temas 1 y 2 de derecho mercantil
  • Dret comunitari, tema 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS