Tema 1 Oci

Páginas: 9 (2128 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
Intervenció socioeducativa en l'oci.

24/09/2012

MÒDUL 1: OCI I TEMPS LLIURE. BASES HISTÒRIQUES I CONCEPTUALS. (Tema 1 i 2)

El concepte de temps lliure i oci

Els àmbits conceptuals de termes com oci i temps lliure tenen fronteres difuses, amb marges de interpretació subjectiva sobre les activitats els temps que poden contenir
Variables com el moment històric i la cultura,però també la classe social, el gènere, les edats , fan més difuses les delimitacions 'un o altre terme.
Cal doncs, definir els límits de forma rigorosa, per precisar els temes bàsics que utilitzarem.

Temps lliure per oposició a temps de treball

Esquema insuficient si volem aprofundir en l’estructura real dels temps i activitats de la societat actual, molt mes complexa.
A.Nomes es aplicable a sectors socials que treballen segons uns models determinats i dominants.
B. Obliga a qualificar com a “altres ocupacions” activitats molt diverses i heterogènies, a les quals se li assignen valors diferents.
C. No ofereix criteris per distingir entre temps lliure i oci

Esquema només aplicable aquelles que estan en edat de treballar i treballen. Les persones en l'aturtenen problemes amb l'oci, socialment no està ben vist. Una persona a l'atur te el mateix dret de gaudir de l'oci i del temps lliure, el qual probablement es mes gran, però no significa que sigui desocupat, pot tenir altres responsabilitats o obligacions.
L'esquema deix fora les persones que fan feina a la llar, no fa feina assalariada, però si fa un treball important sembla que no ha detenir oci perquè està tot el dia a ca seva, però no és aixi. Només es refereix a un cert grup de persones.
Un altre problema de l'esquema es que obliga de qualificar a altres ocupacions activitats mot diverses. Per exemple el temps que les persones creients practiquen la religió. Tot aquest espai ha d'anar inclou a altres ocupacions, però es molt relatiu perquè hi haurà activitats.
S'hand'utilitzar esquemes mes complexes.

Tan el temps lliure com l'oci son oposats al temps de treball.
Temps lliure el temps que li queda una persona un cop a acabat les seves obligacions laborals o escolars. No treballar o no anar a escola es temps lliure o ocupat per activitats d'oci.
Temps lliure entre altres coses està ocupada en activitats d'oci. El temps destinat satisfer les necessitatsbiològiques no forma part del temps lliure.

El temps lliure es el marc temporal, el continent. Es el contingut el que hi ha a dins. L'oci es farà si hi ha temps lliure per fer-lo sinó no hi haurà temps d'oci

Temps lliure en relació amb altres temps.


Ocupacions personals no aristotèliques auotelic seria fer 100 flexions cada dia, i no autotèliques que vas al gimnàs per cuidarel teu cos.
Anar cada dia al gimnàs i fer un circuit d'una hora, o una persona que es culturista, fan una cosa concreta, al musculació--> autotelica
retrocultura del cos: anar al spa, perruqueria, depilació, cutis, sauna, segons el dia, es molt diferent. Son un conjunt de coses, on hi ha activitats que tenen una finalitat en si mateixa, però la retrocultura es una serie de coses.

Amb eltemps lliure no adquirim cap compromís amb ningú

Anar a veure el futbol temps lliure: si es per estar amb la gent i passar l'estona
Anar a veure el futbol oci: som de la penya del barça i seguesc tots els partits. Hi ha una participació amb allò. Ha d'haver una intenció

El concepte d'oci

L'oci es una activitat que es fa dins el lliure. Estan associades, però no son el mateix, uncondiciona l'altre. Si tenc temps lliure puc fer moltes coses, però si no tenc temps lliure no puc fer oci.

Definició: Conjunt d'ocupacions a les quals l'individu pot dedicar-se de manera completament voluntària, ja sigui per descansar, divertir-se, desenvolupar la seva informació o formació desinteressades, la participació social voluntària, després d'haver-se alliberat de les obligacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS