Tema-1. Ordenament Jurídic i Sistema Polític

Páginas: 5 (1199 palabras) Publicado: 9 de abril de 2012
Curiositats relacionades amb el tema:
1. A qui pertany l’Antàrtica?
A ningú. L’Antàrtica és un cas únic: aquest continent està regit des de fa quasi 40 anys per un tractat internacional, el “Tractat Antàrtic”, pel qual no pot ser administrat o controlat com un territori sotmès a una sobirania nacional. Per modificar aquestes regles es necessita l’acord unànime dels 27 països signataris delTractat que tenen un estatut consultiu.
2. A qui pertany Sealand?

És una plataforma petrolífera abandonada al mar del Nord.

 FILOSOFIA DEL DRET
Tradicionalment, la filosofia del dret s’identifica amb tot el llegat de les qüestions de tipus filosòfic que planteja el dret natural. Modernament, no obstant això, s’estén a una «filosofia del dret dels juristes» -contraposada a una «filosofia deldret dels filòsofs», especulativa i ignorant de la pràctica jurídica-, en íntima relació amb la pràctica jurídica.

Filosofia del dret és una expressió que apareix a la fi del s. XVIII, substituint a la de «dret natural», i que remitent a una branca de la filosofia que reflexiona sobre la teoria del dret, la teoria de la justícia, i la teoria de la ciència jurídica. El seu contingut és l’estudidel dret com a ordenament jurídic (una ontologia jurídica que estudia què «és» el dret: què és una norma jurídica, origen, validesa, coherència i relacions entre normes de divers nivell), una axiologia jurídica, o tractat dels valors jurídics, el desglossament de la qual constitueix la noció de «justícia» i l’estudi de la metodologia legal o de la lògica legal. (els filòsofs del dret tractentemes com què és el dret, els seus límits, les seves relacions amb les altres disciplines,etc.)

UBI SOCIETAS, IBI US (on hi ha societat, hi ha dret) -> quan ens referim a societat, mínim dues persones. Si no hi ha societat, no fa falta dret.
El dret natural és una tradició jurídica que s'enquadra dins de la Filosofia del Dret i, es caracteritza pel dualisme jurídic (reconeix l'existència d'un dretnatural i un dret positiu, i la supremacia del primer sobre el segon) i la seva fonamentació es troba en un ens abstracte "natural" i "superior" a la voluntat de les persones. En la teoria del dret natural, tota persona adquireix els seus drets naturals al néixer, per tant, aquests són inherents i es fonamentarien en la dignitat de la persona, drets que una societat jurídicament organitzada hauràde sempre respectar en el funcionament de l'Estat social i democràtic de Dret.
Per contraposició, tenim el dret positiu. S’entén en l’actualitat com el dret que emana de l’autoritat; aquesta legítimament el promulga, el sanciona i l’interpreta. Es caracteritza, davant el dret natural (universal i immutable), per la diversitat i la mutabilitat.
*Aclariment: el dret natural no és el mateix que eldret positiu. Mentre que el dret natural són les normes immutables i universals (un clar exemple de dret natural seria la dignitat humana), el dret positiu és l’ordenament jurídic creat pels éssers humans. -> el dret natural s’assembla a una sèrie de lleis que existeixen diguin el que diguin les lleis dels estats.


 DRET I SOCIETAT
El dret és un fenomen que va lligat al fet que hi hagisocietat (s’acostuma a contraposar el dret a la moral). Cadascú pot tenir una moral diferent, però un dret en comú.
Moral: conjunt de regles que ens indiquen que hem de fer i que no hem de fer.
Dret: conjunt de regles que ens indiquen coses que estan permeses i coses prohibides.
Diferència? La moral no necessita que hi hagi societat per existir i a més, la moral és un conjunt normatiu que queda pera l’interior del propi individu, mentre que el dret es manifesta externament. (Un mateix pot marcar-se les seves pròpies sancions -> ex: penitència a l’esglèsia)

 DRET I PODER
El dret implica poder, sempre va acompanyat d’aquest; necessita una coacció. Hi ha moments en què el dret s’aplica contra la nostra voluntat, se’ns imposa. El dret ha de ser comú. Tots ens hem de posar d’acord amb un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema I 1
  • Unidad I Tema 1
  • Tema I Inventarios 1
  • Tema I 1
  • MSI TEMA I 2015 1 A
  • romano I derecho tema 1
  • TEMA I Generalidades de la Mercadotecnia 1
  • Tema 1 Derecho Constitucional I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS