tema 1 selectiu valencià

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 6 de enero de 2015
Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l'època

Els canvis polítics que van començar el 1939tenien entre els seus objectius bàsics la unificació lingüística i la substitució de totes les llengües minoritàries de l’Estat pel castellà. Ningú no ha fet més que Franco per la implantació delcastellà. En trenta o quaranta anys el català va perdre més terreny que en tres o quatre segles.

Es van abolir la Generalitat, l’Estatut i els partits polítics, i es va prohibir l’ús públic ioficial del català, i el seu ensenyament. Els intel·lectuals que havien estat a la Generalitat es van haver d’exiliar. La llista dels qui van haver d’emprendre l’exili inclou gent de totes lesgeneracions i de totes les tendències:Antonio Machado, Pompeu Fabra, Josep Carner, Mercè Rodoreda, Pere Calders… Alguns van morir, però la majoria van tornar al país. Després del 1939 la novel·la en catalàreapareix lentament. Primer a l’exili, a causa de les dificultats de publicació i de la censura que hi havia a l’interior, però molt aviat s’editaren obres a Catalunya.

El contacte dels escriptorsamb el seu públic es va dinamitzar i apareix la primera generació de novel·listes que no havien començat la seua carrera literària abans de la guerra. Manuel de Pedrolo o Josep Maria Espinàs.Molts autors opten per una literatura imaginativa o fantàstica, que pot llegir-se  metafòricament en funció de la realitat compartida per novel·lista i lectors.
Una altra tendència està representada perla novel·la psicològica, corrent predominant durant els anys trenta.

Al País Valencià la producció literària durant la postguerra es va decantar generalment pels versos. L’any 1959, coincidintamb la mort de Carles Riba, va marcar el pas a la dècada següent amb tot un seguit de canvis, la dictadura va evolucionar cap a posicions més permissives, a causa de l’obertura internacional que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • temes literatura valenciana selectiu
  • Literatura Valencià Pau
  • Literatura Selectiu Valencià
  • MEZA VALENCIA MARIAJOSE 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS