tema 1

Páginas: 13 (3185 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
1. L'empresa i l'entorn

1.1 L'empresa com a unitat econòmica
Des de l'edat mitjana ha existit d'una manera o altre l'empresa, només que ha evolucionat amb el pas del temps.
Les persones han tingut i tenen la necessitat d'una sèrie de béns i serveis. Aquests depenen del lloc on habiten les persones, la classe social, l'economia...
Però aquestes necessitats solen ser il·limitades i elsrecursos són limitats i escassos. El fet que siguin escassos els i crea un valor, per tant qui els vulgui haurà de pagar un preu. A causa d'això sorgeix la necessitat d'altres persones de proporcionar aquests béns.
L'empresa com a unitat econòmica de producció, té com a producció qualsevol procés que tingui com a finalitat crear o posar a l'abast els béns i serveis necessaris. La producció pot donarbéns materials (una empresa industrial) o béns immaterials (un banc o una discoteca).
Les empreses i les famílies depenen les unes de les altres. Les empreses creen béns i serveis per les famílies i els i proporcionen un sou cada mes, i, les famílies aporten els factors de producció i consumeixen els productes de les empreses.










· Objectius de l'empresa
Cal distingir entre elfi de l'empresa/objectiu general, els objectius pròpiament dits i els subobjectius.
Fi de l'empresa/objectiu general: És la raó de ser de l'empresa com a unitat econòmica. Són metes que es volen complir a llarg termini.
Objectius pròpiament dits: Són aquells que l'empresa vol aconseguir durant un temps concret. Com solen ser canviats l'empresa s'ha d'anar adaptant a l'entorn, sense perdre devista el seu fi.
El seu objectiu bàsic és maximitzar el benefici minimitzant costos, tenint en compte el medi ambient.
També té fins socials, com són crear llocs de treball, abastar a la població i crear riquesa.
Subobjectius: Ajuden a complir els objectius indicats i impliquen tota la plantilla.

- Conflicte d'objectius
A l'hora de fixar objectius pot ser complicat ja que les prioritats deles persones relacionades amb l'empresa són diferents, i totes volen satisfer els seus interessos.
-Propietaris, socis, accionistes... volen obtenir ell màxim benefici i rendiment.
-L'empresari professional vol una bona gestió, que creixi l'empresa, millorar les inversions...
-Els treballadors volen millorar el seu salari, les seves condicions laborals, la seguretat...
-Els clients quecompleixin els compromisos d'entrega de productes, condicions de venda (descomptes), etc.
-Els proveïdors cobrar els terminis pactats i que l'empresa compleixi els compromisos que s'han marcat.

-Els bancs i les institucions financeres volen assegurar-se que l'empresa torni els diners prestats juntament amb els interessos.
-L'estat i les administracions públiques volen cobrar els corresponentsimpostos.
Per tant a l'hora de marcar objectius s'ha de tenir en compte tots aquests factors, el tipus d'empresa i el seu entorn. Sense oblidar que els objectius per que es compleixin han de ser realistes i extensibles a tots els elements interns de l'empresa que els ha de dur a terme.

- La cadena de valor
Per crear una empresa més competitiva és té que optimitzar el màxim la seva cadena de valor(tots els passos d'una empresa).
* La cadena de valor segons Porter: és una forma d'anàlisi de l'activitat empresarial, la qual una empresa disgrega l'activitat global en diferents parts amb l'objectiu d'identificar avantatges competitius en les accions que creen valor. D'aquesta manera es concreten un conjunt d'activitats que afegeixen valor als productes i serveis d'aquesta empresa. En cadascunade les activitats s'intenta obtenir la màxima rendibilitat reduint tot lo innecessari. Si aquest objectiu és assolit per l'empresa, les activitats es podran desenvolupar i integrar de forma menys costosa, i és diferenciarà de manera més evident davant la competència i podrà assolir l'avantatge competiu.
-Les activitats bàsiques primàries, les que tenen a veure amb el desenvolupament del bé o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS