TEMA 1

Páginas: 2 (381 palabras) Publicado: 6 de abril de 2015
Literatura Valencià
TEMA 1
Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l'època.

La pèrdua de laguerra comportà léxtinció absoluta de les institucions republicanes i léliminació sistemàtica de tots els organismes culturals. Abolides les institucions democràtiques, declarats il·legals els partitspol´tics i anul·lats els sindicats, sense llibertat d'associació, de premsa, de pensament ni d'expressió, la misèria intel·lectual de la postguerra fou catastròfica. La cultura valenciana sofrí aleshoresun procés intens d'espanyolització castellanitzant.

Molts escriptors sofriren depuracions professionals, deportacions o penes de presó. El nombre dels que pogueren escollir l'incert camí de l'exilifou també considerable. La dictadura de Franco tallà de soca-rel l'activitat dels escriptors que havien començat abans de la Guerra Civil i, d'altra banda, els que començaven a escriure a partir de1939 es trobaven amb un panorama desolador, sense referències.

La falta d'escriptors, d'editors i de públic lector, així com l'aïllament dels models exteriors, féu que la producció narrativa valencianacoetània es mantinguera fidel als gèneres més tradicionals i desfasada respecte a les tècniques modernes.

Els primers vint anys de postguerra, en valencià només es van publicar nou novel·les, queresponien al model del realisme del segle XIX (1960: Enric Valor, L'ambició d'Aleix), bé presentaven un estil de novel·la rosa, melodramàtica, o sentimental (1962: Maria Ibars, Vides planes; 1965:Maria Ibars, L'últim serf), o bé trasmeteien inquietuds catòliques (1953: Miquel Adlert, I la pau) o socials (1967: Maria Beneyto, La dona forta).

Als anys seixanta, com a conseqüència de la recuperacióeconòmica, s'accentuà la represa cultural salvant una quantitat enorme d'obstacles. El franquisme, pressionat per l'oposició i per la política onternacional, hagué d'acceptar una lleuf¡gera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS