Tema 1

Páginas: 14 (3473 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
HISTÒRIA ANTIGA TEMA 1

Aparició i consolidació de l'Estat al pròxim orient asiàtic.
La “revolució urbana”
Iniciarem pel concepte de Gordon Childe de revolució urbana, terme molt criticat, ja que una revolució es un canvi brusc en poc temps i el que es produeix en aquest es un canvi molt lent encara que són canvis molt radicals (des dels purament econòmics als tecnològics, politics ireligiosos).
És el moment en que neix la ciutat i aquest concepte de ciutat.
Té lloc a la Baixa Mesopotàmia especialment a Uruk 3500-3100 aC. anomenada fase Uruk.
Gordon Childe va donar unes deu necessitats perquè es produeixi, increment de la població i aparició de les ciutats, la divisió i especialització del treball, en tercer lloc aparició del excedent agrícola es produeix més del que es necessita, enquart lloc arquitectura publica monumental, en cinquè aparició d'una classe dirigent, sisè aparició de l'escriptura, setè aparició de les ciències exactes, vuit aparició d'un art cada cop mes sofisticat, nou comerç a llarga distancia i deu aparició de l'estat.
Fonts: Les fonts que ens arriben són copies, per tan es necessari una critica de continguts, per fidelitzar el contingut.
Tenim diversesfonts de tradició manuscrita tenim fonts literàries (textos narratius), que poden ser textos històrics (cròniques, Annals) o literaris (poemes novel·les).
Epistolaris (col·leccions de cartes).
Documents i actes (de terme administratiu) i els codis legislatius.
Desprès de la critica de contingut per sostraure les adicions no legítimes als texts, hem de realitzar una critica històrica, ja que elautor te una intencionalitat, per això em de comparar amb altres contemporanis.
Summer era un terreny pantanós, va caldre l'esforç col·lectiu per la construcció de canals, portar aigua als camps de conreu i portar-la mes lluny, aquesta construcció te unes conseqüències molt importants, les primeres 4500 al 3500aC., no son grans canals, després es construiran altres que serviran fins i tot com avies de comunicació, la tecnologia agrícola també pateix una millora, hi ha major producció agrícola, es produirà un excedent, que necessitarà ser guardat, això permetrà alimentar a una sèrie de professionals que s'especialitzen en tasques molt concretes, ja no es necessari conrear per subsistir. Implicarà el naixement d'una autoritat o de la estratificació social per tal de fer el repartiment delexcedent.
Al centre de les ciutats havien els edificis públics, que tenien aspectes majestuosos per tal d’impressionar als forasters però també perquè els propis ciutadans admiressin el poder i el respectessin.
El centre més atractiu era l’àrea sagrada, també es poden identificar altres edificis públics com els magatzems, arxius, tallers i al final les cases dels ciutadans. Aquestes casesreflectien les diferencies de poder de cada amo.
Per últim es fa una muralla, que es molt costos fer-la, per protegir els bens com els excedents agrícoles o els productes manufacturats, també per protegir els sabers i les tècniques (coses que no es poden tocar com els coneixements).
Cal destacar que les relacions entre diversos nuclis eren molt complexes, no tots els nuclis eren de la mateixa mida. Elshabitants d’aquests nuclis eren o els artesans i especialistes (ciutats) o els agricultors (aldees). Els agricultors cedeixen els excedents alimentaris a les ciutats i aquestes a canvi proporcionen manufactures, propaganda política...

La piràmide social.



L’aparició del temple i del palau.
-Naixement de les “grans organitzacions”: temples i palaus.
-Temples i palaus distingeixen a les ciutats deles aldees (a les aldees no existeixen aquests edificis).
-El temple es la residencia del líder espiritual (la casa de déu).
-El palau líder humà i laic (amb família i cort). Aquí també s’encarreguen de la part administrativa, dels excedents agrícoles i les manufactures).
Es el domicili de taller, artesans, oficina d’escribes, arxius i magatzems.

Els sumeris (s’autodenominen “caps negres”)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS