Tema 14. Benet i Jornet

Páginas: 3 (604 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2013
14.- Explica l’obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet i la seua relació amb el món audiovisual.
Josep Maria Benet i Jornet (Barcelona, 1940) ha esdevingut l’autor més rellevant del teatreactual amb una quarantena d’obres publicades, quasi totes estrenades, i una immensa producció com a guionista televisiu.
Benet ha sabut modificar amb encert la seua trajectòria artística segons lesinquietuds estètiques i polítiques més vitals de cada període en concret i ha sabut mantenir la complicitat amb un públic fidel. Si en l’evolució estètica de Benet els primers referents van ser autorscom Brecht, Espriu, Miller o Tennessee Williams, avui en dia ho són Beckett, Bernhard, Müller o Pinter. A més d’aquests dramaturgs, la preferència de Benet per les expressions de la cultura popularque van nodrir la seua imaginació durant la joventut també han influït en el seu teatre.
Com apunta Jordi Coca, des d’aquella Una vella, coneguda olor (1963), a Com dir-ho? (2013), passant perBerenàveu a les fosques (1971), Revolta de bruixes (1975), Descripció d’un paisatge (1978) o Desig (1989), hi ha tot un conjunt d’obres amb registres molt diferents: el realisme social dels primers temps,la recerca d’un territori mític a Cançons perdudes (1966) i les obres del cicle de Drudània, el retorn al realisme però focalitzant la intimitat dels personatges a Berenàveu a les fosques (1971), unacerta extraterritorialitat a El manuscrit d’Alí Bei (1984) l’’acostament posterior, lent i generat des dels propis recursos, al teatre de Harold Pinter amb Desig (1989), el retorn a un intimisme enquè la comunicació es fa gairebé impossible amb Olors (1998) o la comèdia àcida amb Això, a un fill no se li fa (2000)… Els últims anys no ha parat d’estrenar peces com Salamandra (2005) onreflexiona magistralment sobre la pèrdua de la memòria a la societat contemporània. O l’última trilogia (Soterrani, Dues dones que ballen i Com dir-ho?) on, despreocupat per la versemblança, s’interroga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Josep Maria Benet I Jornet
  • Josep M Benet I Jornet
  • Josep Maria Benet i Jornet
  • Benet I Jornet 1
  • JOSEP MARIA BENET I JORNET
  • Met I Tema III (14-3575)
  • Tema 9 Materiales I GCTE 2013 14
  • Tema 14

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS