tema 15 fuster

Páginas: 2 (366 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2014
TEMA 15

Valora la repercussió de l’assaig de Joan Fuster en el context de l’època.

Joan Fuster (Sueca 1922-1992) és, com a assagista, una figura important en la literatura catalana del segleXX. Fou un intel·lectual compromés amb els indigents i amb la recerca de la identitat
Valenciana vinculada a tots els territoris de parla catalana. La seua dedicació a l’assaig és amplíssima, vaescriure assaig humanístic, sociopolític i d’història cultural. El seu estil és fresc, despreocupat, carregat de fórmules col·loquials.


L’assaig, fou especialment perseguit durant els primers anys dela postguerra, ja que era considerat perillós per la seua forta càrrega ideològica. Fuster hagué de véncer en la seua trajectòria intel·lectual moltes adversitats: censura, hostilitats, falta demitjans, absència d'ambient cultural, silenci dels mitjans de comunicació del País Valencià, etc.

Entre les obres de caràcter humanístic de Fuster cal destacar El descrèdit de la realitat (1955) Unareflexió sobre la funció de l’art, sobre la capacitat creadora de l’home, Diccionari per a ociosos (1964) i L’home mesura de totes les coses (1967), que tracten de la crisi de l’home contemporani i del'art.

Els textos sociopolítics són els més polèmics i influents, i provoquen tant adhesions com enfrontaments en una època en què ja s’entreveia la fi del règim: Qüestió de noms (1962), ons’analitza la polèmica pel nom de la llengua que afebleix la consciència nacional dels valencians. Nosaltres els valencians (1962), una obra cabdal. Una reflexió profunda sobre el passat i el present delsvalencians, on s’analitzen les nostres mancances i frustracions com a poble:
l’autoodi, el provincianisme, la manca de una força social compromesa... Fuster planteja la presa de consciència nacional delsvalencians com a fet indispensable per a la construcció del nostre
futur.


En conclusió podem dir que Joan Fuster en la seua obra reflecteix la societat valenciana del moment en la qual va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tema 15
  • TEMA 15
  • TEMA 15
  • Tema 15
  • TEMA 15
  • Tema 15
  • tema 14 y 15
  • Tema 15.- del adn a las proteínas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS