TEMA 16 Joan Francesc Mira Revisat

Páginas: 2 (400 palabras) Publicado: 19 de abril de 2015
Tema 16 - Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.

És cert que Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre larealitat contemporània, ja que gran part d’ells giren al voltant de la qüestió de la identitat dels valencians, el nacionalisme, la relació entre cultura i poder i, per damunt de tot, la llengua. Enrelació a aquestos temes, critica la manipulació a la qual els sotmeten els polítics en benefici propi.

Ara bé, Mira considera aquesta conflictivitat com un estímul per al pensament racional i des delsseus escrits intenta contagiar el lector i provocar la seua reflexió. Així, estableix amb ell un diàleg marcat per apel·lacions directes i per un estil que recerca l’aparença senzilla del llenguatgenatural. Com Fuster, els clàssics, l’humanisme, la democràcia i la raó són la base de la seua forma de reflexionar. Bona mostra d'això la trobem en una de les seues publicacions més recents (2009), Unabiblioteca en el desert, on es recull una cinquantena llarga d'escrits entre fragments de pròlegs i de llibres i articles periodístic des dels anys 80 fins al 2009.

El seu compromís amb la llengua ila cultura del País Valencià no s’ha limitat, però, a la crítica des dels seus escrits, sinó que s’ha implicat cívicament i política en la societat valenciana. Així, va presidir Acció Cultural delPaís Valencià, va crear i impulsar la plataforma Valencians pel Canvi i va ser candidat al Congrés dels Diputats pel Bloc Nacionalista Valencià.

Alguns crítics han considerat que Mira parlava només“dels valencians” o fins i tot “per als valencians” i que això limitava molt l’interés i l’abast dels seus treballs. Però no és així, ja que la majoria de les consideracions que fa sobre, per exemple, elpaper de la llengua en el terreny del nacionalisme, són vàlides per a qualsevol societat occidental.

En la seua darrera novel·la, Un tramvia groc (2013) la infantesa, el veïnat, la família i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joan francesc mira selectiu
  • francesc mira
  • Joán Miró
  • joan miró
  • Joan Miro
  • joan miro
  • Joan miro
  • Joan Miro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS