Tema 4 PROCESSAL

Páginas: 7 (1502 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2015
Tema 4: El tribunal de justícia
(s’estudia tots els jutjats que hi ha a Espanya)
S’ha de partir de dos premisses:
1. Un dels elements basics del dret processal és que hi hagi un jutge que ens protegeixi, per tant hi ha d’haver jutjats i tribunals repartits per tot l’Estat, com té aquesta obligació doncs ha d’aproximar els jutjats als ciutadans.
2. Com hi ha molts jutjats i tribunals el ques’ha de fer és especialitzar-los.
Criteris d’organització:
Per fer això hi ha 4 criteris (pregunta examen)
1. Criteri de competència objectiva: hi ha molts jutjats i en funció de la seva importància portarà temes més complicats o més fàcils. Estructura: a baix de tot hi ha el jutjat de pau, a sobre esta el jutjat penal, menors, instrucció, violència de gènere, instància, social,contenciós-administratiu, mercantil d’instrucció, per sobre d’això hi ha la audiència provincial, per sobre el TSJ (Tribunal suprem de justícia), a sobre la audiència nacional (AN) i a sobre de tot el Tribunal Suprem.
2. Criteri de competència territorial: s’ha d’intentar que hi hagi jutjats a totes les localitats d’Espanya. Distribueix els jutjats i tribunals per tot el territori. Per fer-ho fa aquestes divisionsterritorials: municipi (Jutjats de Pau), partit judicial (es una comarca, Jutjats d’instrucció), Província (Audiència provincial), Comunitat autònoma (Tribunal superior de justícia), Estat (AN, TS).
3. Matèria: cada tribunal s’ha d’especialitzar, hi ha 4 ordres jurisdiccionals. Penal, Civil, contenciós-administratiu i laboral)
4. Competència funcional: un judici és molt llarg i pot haver-hi més d’unjutge competent per conèixer el judici en funció de la fase en la que estem. Quan es formula un recurs, el jutge que esta per sobre se la primera instancia passa a conèixer també el cas, sent el mateix judici.
(Cada jutjat és una pregunta d’examen)
Jutjat de pau:
Característiques:
Òrgan unipersonal
Es troben en tots els municipis, en cada municipi només hi ha un.
Té una característicaespecial: jutge leo (no cal que tingui formació jurídica, l’escull l’ajuntament).
Competències:
Té competències penals i civils
Penals: no toca els delictes perquè són complicats, toquen les faltes més fàcils, per exemples amenaces entre veïns, abandonament de xeringues en llocs públics, abandonament d’animals perillosos, pintades a les parets...)
Civils: la més important és que poden fer casaments, podenfer demandes
Jutjat d’instrucció:
Característiques:
Òrgan unipersonal.
Esta al partit judicial, és a dir, té més territori per ell, tot el que és una comarca.
Es col·loca a la capital del partit judicial.
Hi pot haver un o més en funció de la seva feina.
Competències:
Nomes tenen competències penals: són els jutjats de guàrdia (advocats d’ofici).
Fan tots els judicis de faltes, però fan lesfaltes més difícils i més greus.
Instruir el judici: els judicis els fan dos jutjats uns fan la instrucció i els altres el judici. Instrucció vol dir investigar, buscar proves, quan el jutge ja ha investigat prou pot fer dues coses: arxivar el cas perquè no hi ha judici i no torba el actor o investigar perquè hi ha indicis de que hi ha delicte i indicis de que hi ha actor. Ell no fa el judici, perquèqui instrueix no pot jutjar i l’expedient es passa a la Audiència Provincial (si es demana més de 5 anys de presó) o al Jutjat penal (si es demana menys de 5 anys de presó) .
Jutjat de lo penal:
Característiques:
Òrgan unipersonal: avarca tota una província, i a part d’avarcar tota una província es col·loca a la capital de la província.
Hi ha un o més en funció de la feina que hi hagi en cadaprovíncia.
Competències:
Competències de caràcter penal.
Coneixen de tots els delictes que tinguin atribuïdes una pena de presó de cinc o menys anys. Coneix una pena de presó fins a 5 anys i una pena de no presó fins a 10 anys.
Coneix de les faltes connexes: les faltes que són necessaris per cometre un delicte. S’ajunta tot, (un pega un cop de puny primer (falta) i després mata(delicte)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 4
  • Tema 4
  • tema 4
  • TEMA 4
  • Tema 4
  • tema 4
  • Tema 4
  • TEMA 4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS