Tema 7- La Restauració Borbonica

Páginas: 7 (1747 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
TEMA 7: L’ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA
1-EL SISTEMA POLÍTIC DE LA RESTAURACIÓ QUE VOL DIR RESTAURACIÓ?
1.1. Un nou sistema polític
Els grups conservadors espanyols van acceptar la restauració ja que creien que la nova monarquia portaria estabilitat politica i posaria fi al intent de revolucio democratica i social. Cànovas cercava un nou model polític. tenia dos proposits: elaborar unaconstitució que vertebrés un sistema polític basat en el bipartidisme i pacificar el país posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí. La convocatòria d’eleccions per a unes corts constituents.
CARACTERISTIQUES DE LA CONSTITUCIÓ DEL 76:

-La constitució del 1876: La Constitució elaborada el 1876 és una mostra del liberalisme doctrinari, caracteritzada pel sufragi censatari i la sobiraniacompartida entre les corts i el rei. Aquesta constitució es caracteritza pel caràcter conservador i inspirada en els valors històrics tradicionals de la monarquia, la religió i la propietat.
Monarquia es considerava una institució superior. Constituïa un poder moderador que havia d’exercir d’àrbitre en la vida política i garantir la bona entesa i l’alternança entre els partits polítics.
Les cortseren bicamerals i es componien de Senat i Congrés dels Diputats, que tenia un vot censatari.
També proclamava la confessionalitat catòlica de l’Estat que tolerava uns altres creences sempre que no se’n fes manifestació pública.
-Bipartidisme i torn pacífic: Cànovas del Castillo va introduir un sistema de govern basat en el bipartidisme i en l’alternança en el poder dels 2 grans patits. Tornpacífic de partits que garantiria l’estabilitat institucional amb la participacio dels dos grups del liberalisme.
L’exèrcit era un gran pilar del règim, la seva missió era exclusivament la defensa de la seguretat i la independència del país. El torn pacífic va eliminar del panorama polític de la Restauració els continus pronunciaments militars i el protagonisme de l’exèrcit en la vida políticaespanyola.

1.2. La fi dels conflictes bèl·lics
El febrer 1879 el pretendent Carles ca travessar la frontera francesa en direcció a l’exili i la guerra es va considerar acabada a tot el territori peninsular. La conseqüència immediata de la derrota carlina va ser l’abolició definitiva del règim foral.
L’acabament de la guerra carlina va permetre posar fi més fàcilment a la insurrecció cubana (Guerradels Deu Anys).



2.LA VIDA POLITICA I LALTERNANÇA EN EL PODER.

2.1els partits dinastics.

el projecte de canovas era el bipartidisme, i necessitava un altre partit de caracter més progressita, laanomenada esquerra dinastica. Li va proposar a sagasta que va crear el partit liberal. conservadors i liberals tenien semblançes ideologiques però també tenien diferencies. els dos eren partitsde minories, defensaven la monarquia i la constitucio, propieat privada. els liberals eren partidaris del sufragi universal masculí amb una reforma progressista mentres que els conservadors defensaven l'esglesia, lordre social l'immobilisme.

l'alternança d'aquests dos poders tenia l'estabilitat institucional, quan el partit veia qe ja no etnia la confiança del poble convocaven unes eleccionsamb la finalitat de que sortis escullit l'altre partit politic.

els conservadors catalans es posaven en contra del reformisme proposat per els liberals, tenien la politica centralitzada de canovas. els liberals catalans no donen tanta importancia a l'esglesia.

2.2 falsejament electoral i caciquisme.

hi havia molta corrupcio electoral. el caciquisme va sorgir a ttes les regions despanya.L'adulteració del vot, va ser una practica habitual en les eleccinos i s'aconseguia amb el restabliment del sufragi censetari, només votaven una minoria. Per tant era falsejament dels resultats.

els cacics eren persones del medi rural, amb moltes propietats que donaven feina als jornalers i tenien una influencia en la vida local. amb la seva influencia els cacis amanaçaven o agraien amb favors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Restauracio borbonica
  • Restauració Borbonica
  • La Restauració Borbònica
  • Tema 7 Restauració Borbonica
  • La Restauracio Borbonica T1
  • L'època de la restauració borbònica
  • Restauració Borbónica, segona part
  • L'Època De La Restauració Borbònica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS