Tema 9

Páginas: 10 (2499 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
TEMA 9- ESTUDI DEL CLIMA

9.1.EL CLIMA: CONCEPTE I PARÀMETRES
La climatologia és la ciència que s'ocupa de l'estudi del clima.

Anomenem clima el conjunt de fenòmens de tipus meteorològic que caracteritzen la situació i el temps atmosfèrics en un lloc determinat de la Terra.

El clima sorgeix com a resultat d'una sèrie d'interaccions entre la latitud, l'altitud, la continentalitat i l'orientaciórespecte a l'acció dels vents.

Per comprendre el clima hem de saber elaborar i interpretar climogrames. L'escala d'humitat és el doble que la de la temperatura.

A.Formació de les precipitacions
Precipitació és la caiguda d'aigua líquida o sòlida sobre la superfície terrestre. Es formen per:
·Núvols per convencció tèrmica: es formen en l'inestabilitat atmosfèrica,a conseqüència de l'ascensconvectiu d'aire càlid i humit fins a assolir el nivell de condensació. Gran núvol vertical en forma d'una torrassa, anomenat cumulonimbus. En aquest tipus de núvols hi ha molta difèrencia de temperatura entre la seva base i el seu cim congelat. Es formen uns forts corrents tèrmics ascendents al seu interior, que eleven les minúscules gotes d'aigua de la base del núvol, fent que xoquin i que s'uneixinamb d'altres durant l'ascens. Aquest tipus de borrasques s'anomenen borrasques de convecció i solen ser intenses però poc duradores.

·Núvols per ascens orogràfic: es produeixen pel xoc d'una massa d'aire humit contra una muntanya, cosa que provoca l'ascens de l'aire fins a arribar al nivell de condensació.

El desenvolupament d'aquests núvols és horitzontal, es diuen estrats. Com a resultat,aquest vessant de la muntanya és una zona seca o d'ombra de pluges.

·Núvols de convecció en un front: es produeix en un front.
Un front és zona de contacte entre dues masses d'aire de diferent temperatura i humitat, és a dir, amb un gran contrast tèrmic.

El fronts donen lloc a un tipus de borrasques frontals o mòbils. Hi ha 3 tipus de fronts:
Freds: es formen quan una massa d'aire fred és mogudapel vent fins que entra en contacte amb una altra d'aire càlid. La fredam més ràpida i densa, s'introdueix com una falca sota de la càlida, obligant-la a ascendir, fet que afavoreix la formació d'una borrasca. Durant l'ascens, l'aire càlid i humit es condensa, forma núvols de desenvolupament vertical (cumulonimbus) i provoquen precipitacions.
Càlids: es formen quan la massa d'aire càlid es desplçafins a trobar-se amb una altra d'aire més fred. La que ascendeix pel front és la càlida, que és la menys densa. Aquest ascens no és tan vigorós, sinó que és molt més lent i graduat i dóna lloc a núvols de desenvolupament horitzontal; els inferiors s'anomenen nimbostratus, i els superiors, altostratus. Cobreixen tot el cel d'un gris plomós i proporcionen pluges febles i nevades.
Oclusos: apareixenper la superposició de 2 fronts diferents, un de fred i un càlid. El càlid acaba per perdre el contacte amb el terra, deixant el fred en contacte amb la superfície, i dóna lloc a precipitacions dels dos tipus.
B.Tipus de precipitacions
Pluges: són precipitacions en forma líquida: si es suau s'anomena plovisqueig; la pluja persistent característica del front fred que procedeix d'un nimbostratus, iel xàfec, pluja forta i poc duradora.
Intensitat (la quantitat de pluja caiguda per unitat de temps) o la seva freqüència (període de temps amb què es repeteixen les precipitacions).
Pluges torrencials: són les precipitacions superiors als 200 litres per metre quadrat durant un període de 24 hores. Poden donar lloc a inundacions desastroses. En funció de la quantitat de pluja caigudas'estableixen 3 tipus de sistemes d'alerta: blanca, groga i vermella.
Tempestes: es formen sempre en un cumunolimbus, s'origina tant per convecció tèrmica com per fronts freds; resulta d'un ascens orogràfic.
El camp elèctric entre la superfície terrestre i la ionosfera queda invertit. Hi ha altres transports de càrregues negatives, és a dir, es genera un fort corrent elèctric que dóna lloc als llamps....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 9
  • Tema 9
  • Tema 9
  • TEMA 9
  • 9 Temas
  • TEMA 9
  • TEMA 9
  • TEMA 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS