Temas Variados

Páginas: 6 (1407 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2012
Treball d’aplicació del model d’anàlisi omddd
El moviment anti taurí
* Relacions d’oposició
* Relacions de minoria
* Relacions de depreci
* Relacions de desviació
* Relacions de delinqüència/criminalització
Es coneix com a moviment anti taurí el rebuig a la tauromàquia: això és, l’acte de realitzar les anomenades “corridas de toros” entre d’altres espectacles o festivitatsutilitzant a aquests animals tot i atemptant a les seves vides.
La tauromàquia, en el seu sentit modern, neix a Espanya al segle XVIII i des de llavors ha despertat crítiques i desencadenat polèmiques, incloent prohibicions esporàdiques, des de els seus inicis fins a l’actualitat. Els arguments dels seus detractors han anat canviant al llarg del temps, segons el moment històric, i han tingutjustificacions molt variades: religioses, morals, econòmiques, estètiques, polítiques i culturals entre d’altres.
Un cop dit això i amb l’intent de fer us d’aquest moviment social com a punt central del treball, s’intentarà fer un anàlisi del mateix fent servir el model omddd. Així doncs, el mateix anàlisi intentarà definir els tipus de relacions establertes entre els individus que formen partd’aquest grup vers els que no en formen part i al inrevés.
Com ja sabem, els normals consideren que els diferents trenquen les normes que protegeixen els béns estratègics de la societat (aquestes normes són les lleis): per tant, els diferents es relacionen amb els normals agredint-los en els seus béns més importants. Però, qui en aquest cas, formaria part del grup dels normals i qui en formaria del delsdiferents?.
Els individus del moviment anti taurí es manifesten en contra d’aquelles persones que, segons el seu parer, maltracten a animals només per diversió. Així, ells veurien com a diferents als maltractadors però alhora aquests veurien als individus que es manifesten en contra com a els diferents. En veure però, que el grup anti taurí està format per una minoria, caracteritzaríem aaquests com el grup dels diferents, criminalitzats per part dels normals com a forma de relació entre ambdós.
Últimament però, aquest grup social s’ha estès i, cada cop trobem més persones formant part d’ell. Així, aquells que es classificaven com a normals fa uns anys, estan deixant de ser-ho. Els individus a favor de les “corrides de toros” ja no son els que apliquen les sancions i criminalitzen aels diferents sinó que, son aquests últims, els que abans eren excluits, els que ara apliquen les sancions als individus a favor de tals actes.
Donant un pas més endavant i ja fent referència a l’anàlisi omddd, parlarem dels cinc tipus ideals de relacions entre normals i diferents vers el tema del qual estem parlant. Així doncs, vers les relacions d’oposició, es podria dir que, els diferentss’oposen a la normalitat, volen canviar-la i crear-ne una de nova, per tant, els individus del moviment anti taurí, serien en aquest cas els diferents, ja que, volen canviar una realitat existent a Espanya ja des de el s.XVIII.
Els normals, és a dir, la gent a favor, poden admetre o combatre la pretensió dels diferents d’establir relacions d’oposició. Per tant, en aquest cas, veient com cada cop més elmoviment està adquirint poder, les relacions d’oposició coincideixen conceptualment i empíricament amb les relacions socials que es donen en el moment, independentment del resultat.

En un primer moment però, van ser combatuts, a traves del seu depreci, considerant-los desviats o criminalitzats. Es a dir, menyspreu, exclusió i eliminació com a principals mitjans de control social.
Parlant deles relacions de minoria establertes entre ambdós col·lectius, valdria dir que, ja que els diferents no s’oposen a la normalitat ni volen canviar-la, només reclamen un status de diferent socialment , és a dir, es tracta de poder ser diferent amb un reconeixement social, en aquest cas la relació de minoria no existiria plenament ja que, els objectius dels individus del moviment anti taurí son...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temas variados
  • Temas variados
  • Temas variados
  • Temas variados
  • Temas varios
  • Temas Variados
  • Temas Variados
  • Temas Variados

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS