Temps Regirats

Páginas: 8 (1841 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2013
Temps regirats







5) El video fa un resum de la trajectoria d’en Quico Sabater on els parla sobre les diferents problemàtiques que li va soposar anar en contra del Franquisme. En quico era un home valent i emprenedor, molt vigilat per la policía espanyola i francesa degut a que era antifranquista, passava armes de la frontera Espanyola a la Francesa i al inrevés per dur a terme elsnombrosos atracaments a bancs , assetjaments i atemptats. En Quico, algún dels seus germans i altres guerrillers van formar el primer grup d’acció “ Els novatos” afiliat a la FAI.

Aquest grup es dedicava a asaltar bancs per obtener ingresos i finançar la caixa pro-presos, a fer atemptas, anar en contra del franquisme , entre d’altres. En Quico va ser empressonat nombroses vegades i sempres’escapava vestit de pagés. La policía franquista durant un empressonament a Montpellier i per vengar-se d’ell en menys de 4 mesos va matar a dos dels seus germans. El 3 de Gener de 1960 després d’un tiroteig que va durar fins el cap de vespre en Quico va poder fugir camí a Barcelona en tren per lluitar amb el seu bàndol. A la seva arribada la guardia civil l’estava esperant per matar-lo. Quico va serfussejat fins a desfigurar-lo. El Quico volia anar a lluitar perquè deia que li feia vergonya estar a França mentre els altres lluitaven ,ell no podía soportar l’exili sota la pols de la Burocràcia.

Sota la meva opinió el video d’en Quico Sabater ens fa una fotografía sobre la situación viscuda en aquella época del Franquisme a Catalunya on la gent que anava en contra de Franco haviend’exiliar-se per poder viure segons les seves creences i sense asumir la dictadura i les normes del franquisme. Quico Sabater tot i que la seva forma de reivindicació no era la més correcta va ser un personatge que va defensar molt la seva ideología política i personal i va lluitar per la defensa d’un poble empressonat sota la visió de la dictadura fins al punt de donar la seva vida.6)

Informació sobre:

Els “maquis”:

Els maquis també conegut com la guerrilla o GE (Guerrillers Espanyols), va anar el conjunt de moviments guerrillers antifeixistes de resistència a Espanya que va començar durant la Guerra Civil. El gairebé immediat esclat de la Segona Guerra Mundial va sorprendre a gran part dels excombatients republicans en territorifrancès; molts d'ells es van incorporar a la Resistència francesa en el que va anar l'Agrupació de Guerrillers Espanyols.

Els orígens dels maquis a Espanya cal situar-los en els contingents humans que, enfront de l'avanç de les tropes franquistes, van tirant-se a la muntanya. Això és, donada la inseguretat creada per la repressió dels revoltats, són moltes les persones implicades en moviments políticsd'esquerres que decideixen no lliurar-se, passant a convertir-se en el que es va donar a cridar fugits. Aquestes gents, en ocasions simples simpatitzants, es van amagar majoritàriament a les seves cases o cases de familiars, sent al principi una minoria la dels quals van buscar refugi a les muntanyes. A aquests primers fugits es van ser afegint desertors i evadits de penals i camps deconcentració. Aquests grups dispersos van ser el germen de les posteriors agrupacions guerrilleres. L'operació més espectacular del maqui espanyol és l'entrada a Espanya d'entre 40003 4 i 70005 guerrillers per la Vall d'Aran i altres zones del Pirineus, ben equipats i amb armament pesat, quan la Wehrmacht ja havia estat desallotjada del sud de França. Va ser denominada Operació Reconquesta d'Espanya.L'objectiu d'aquesta ofensiva era la conquesta del sector de territori espanyol comprès entre els rius Cinca i Segre i la frontera francesa. Posteriorment es declararia la zona conquistada sota el govern de la República, en aquells dies en l'exili, per provocar un aixecament general en tota Espanya contra Franco. Hipotèticament, això obligaria a intervenir als aliats per "alliberar" Espanya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temps Era Temps
  • El Temps
  • el temps de les cireres
  • El temps de les cireres
  • Temps moders
  • El temps de les cireres
  • Temps moderns
  • le temps de carême

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS