Tendències mes rellevants de la poesia des de la postguerra fins als 70.

Páginas: 7 (1613 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2014


1º TENDÈNCIA AL SIMBOLISME



El Simbolisme en la literatura manté característiques diferenciades amb l'expressió del moviment en altres arts. El Simbolisme francès va ser en part una reacció contra el Naturalisme i el Realisme, uns moviments que intentaven capturar l'essència de la realitat. Aquests moviments van provocar una reacció a favor de l'espiritualitat, la imaginació iels somnis. L'estètica havia estat desenvolupada per Stéphane Mallarmé i Paul Verlaine durant les dècades de 1860 i 1870.

L`independència ès un de les característiques del simbolisme i fou un dels moviments mès importants a finals del segle XIX. Aquesta tendència cerca trobar la idea de una manera sensible e intenta utilitzar un llenguatge literari com instrument per conèixer. L`estil es basa entrobar la musicalitat perfecta a les seues rimes. Intentaven trobar correspondències dels quals utilitzaben mecanismes estètics com la sinestesia que es basaba en unir dues imatges procedents de diferents sentits.

La poesia de tradició simbolista és continuadora d´un estil anterior a la guerra civil on Carles Riba és el màxim exponent i punt de referència. Aquest portaba uns valors de rigor morali cultura. Ensenyà a altres poetes joves como Bartomeu Roselló, Rosa Leveroni, Xavier Casp , Joan Valls etc.


1.1 Carles Riba



Va nàixer en Barcelona en 1893. La seua familia era de classe baixa però ell va estudiar en la universitat i es llicencià en Dret i Lletres. Es convertí en un dels millors traductors al català d´obres llatines i gregues. Va traduir moltes llibres com aral´Odissea d´Homer o traduccións contemporànees de Kavafis com Hòderlin i Rilke. La seua dedicació al seu treball el portà a l`ensenyamenet en diaris i revistes o traduccions d´encarrec. Ell emigrà amb la seua dona a França per l`exili. Però tornà a Catalunya en 1943. A partir d`allò va participar en els congressos de Segòvia, Salamanca i Santiago de Compostel.la com a representant de la poesia catalana.El seu primer llibre va ser La paraula a lloure on recull poemes amb trets modernistes que apareguè en revistes i tot. 1919 publicà el Primer llibre d`estances que vincula el Noucentisme. Al 30 publicà el segon llibre d`estances. Va guanyar molts premis com el Joaquim Folguera en 1933, reconeixement per la seua trayectoria en la poesia simbolista. En 1937 s`edità Tres suites. En 1946 publicáDel joc i del foc en aquest que consta de dos conjunts de poemas breus amb forma estròfica japonesa: un les “Tannkas de les quatre estacions” i l`altre les “Tannkas del retorn” i ademés 10 poemes heterogenis intercalats entre les dues conjunts de tannkas. També va escriure les Elegies de Bierville en 1943 on parla del exili de la guerra civil i el sentiment de dolor que es desperta. AquestesElegies tenen una relació biogràfica per part de l`autor. Altra de les obres d`aquest autor es Salvatge cor en 1952 on recull 27 sonets que tracten dues temes fonamentals: la poesia amorosa i erótica. Tanmateix aquest autor també conreà la narrativa amb contes per a infants: Les aventures d`en Perot Marrasquí, Guillot bandoler etc.



-3-


2º TENDÈNCIA AVANTGUARDISTA


La literaturaavantguardista aguarda moltes obres escrites a finals del segle XIX i principis de segle XX. Aquesta tendència porta un conjunt de moviments amb un desig de renovación i modernitat. Podem trobar molts moviments en els que cal destacar:

1. El futurisme: on les obres es basen en els avanços tècnics, els poemes sòn escrits en infinitiu, i alteran la sintaxi per a provocar raresa. Josep Vicenç Foix iJoan Salvat-Papasseit sòn alguns dels autors destacats.
2. El ultraisme: que ès considerat com la evolució del futurisme.
3. El cubisme: nascut de arts pictòriques basats en figures geomètriques. Joan Brossa fou el mès destacat a Catalunya.
4. El creacionisme: creava noves realitats com si fòra Déu.
5. El dadaisme: tractaba les destruccions de les formes antigues i proposava acabar amb les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tendencies Mes Rellevants De La Postguerra Fins Als 70
  • Tendències Més Rellevants De La Poesia En El Període Que Va Des De La Postguerra Fins A Finals Dels Anys 70
  • La narrativa des de la postguerra fins als anys 70
  • LA POSTGUERRA FINS ALS ANYS 70
  • Renovació teatral del periode que va des de la postguerra fins els anys 70
  • Mercadona factura un 15% més el 2007, fins als 13.986 milions d’euros
  • Poesia de postguerra
  • Poesia De Postguerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS