Teorías sobre la verdad

Páginas: 5 (1059 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2014
Teories de la veritat

Teoria de la correspondència.
Teoria de la coherència.
Teoria de l’èxit o pragmàtica.


Teoria de la correspondència

1. Per aquesta teoria, la veritat és la correspondència entre l’enteniment i la realitat, i el lloc en què es produeix aquesta correspondència és el llenguatge.

2. Un enunciat és vertader quan hi ha una concordança entre:

el que es diud’alguna cosa i el que aquesta cosa és.

O dit d’una altra manera.....

la representació que ens fem de l’objecte i l’objecte mateix.

3. Malgrat que es tracta de la teoria que més s’aproxima al sentit comú no deixa de ser una teoria problemàtica perquè pressuposa que les estructures del nostre llenguatge són anàlogues a les estructures de larealitat.

Pregunta:

És possible sortir de nosaltres mateixos i del nostre llenguatge per comprovar la connexió entre el pensament i la realitat des d’una posició objectiva i externa a aquesta relació?


Recordeu: ja els antics grecs partien d’una confiança absoluta en aquesta connexió :

la paraula (logos=llenguatge) és l’expressió de la raó (logos=capacitat racional) que al seu tornté una correspondència exacta amb la Raó (logos=Llei universal)


4. En les ciències empíriques afirmem que un enunciat és vertader utilitzant aquesta noció de veritat com a correspondència i/o adequació. La comprovació experimental és una manera de buscar aquesta adequació.













Teoria de la coherència

1. Un enunciat és vertader si pot ser integrat en un sistema formatper altres proposicions que donem per vertaderes. Significa que es considera que una proposició és vertadera si no entra en contradicció amb les proposicions acceptades.

2. El criteri de veritat que utilitza aquesta teoria és el lògic matemàtic però també és aplicable a la ciència o la vida quotidiana en casos com ara els següents:


L’enunciat “La canonada es va trencar perquè es va glaçarl’aigua al seu interior” és vertader perquè es coherent amb els enunciats vertaders següents:

“l’aigua augmenta de volum quan es glaça”
“estem a ple hivern”
“La canonada passa per l’exterior de la casa”


L’enunciat “la pilota no es pot tocar amb les mans” només és vertader en coherència amb les proposicions pròpies del sistema futbol però no pas en coherència amb les proposicions pròpiesdel sistema bàsquet.

3. Aquesta teoria intenta evitar la comparació entre dues coses de naturalesa diferent com ara les proposicions i la realitat tal i com fa la teoria de la correspondència. Només compara proposicions entre elles.

4. Aquesta teoria, però, també planteja algun problema:

Que les proposicions no es contradiguin i es donin suport mútuament no garanteix que tot el conjuntsigui vertader, podria ser que tot fos fals. Un exemple és el sistema físic d’Aristòtil (sV aC):

era coherent amb les seves lleis però era fals perquè també eren falses les premisses i lleis de les quals es deduïa.






















La teoria de l’èxit o pragmàtica


1. Una proposició és veritable si té efectes pràctics positius per al qui la sosté. Per efectespositius cal entendre allò que és útil per a la supervivència i la prosperitat de l’individu.

2. Aquesta teoria no contradiu la de la correspondència, però aquí “correspondència” o adequació no vol dir que l’afirmació tingui una correspondència amb la realitat sinó que funciona de manera convenient en un cert context, o que és útil per a un propòsit. L’adequació s’ha d’entendre com adaptació.Exemple: un mapa de carreteres és vertader si ens porta allà on volem.

3. Veritat s’apropa als conceptes d’utilitat, d’èxit en l’acció, gratificació.

4. Problemes:

La veritat referida a la pràctica sempre és provisional perquè el que és útil o funciona en un moment determinat deixa de fer-ho en un altre.
El mateix mapa de carreteres que abans ens duia pel bon camí ja no diu la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoría Marxista´Leninista Sobre La Verdad
  • Teorías Sobre La Verdad Y El Conocimiento
  • Teorias de la verdad
  • La verdad y teorias
  • Sobre La Verdad
  • Sobre la verdad
  • Teorías de la verdad.
  • Teorías De La Verdad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS