Teoria De L'Etiquetatge R.Rist

Páginas: 6 (1339 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2012
SOCIOLOGIA DE L'EDUCACIÓ- TEORIA DE L'ETIQUETATGE

Segons les investigacions realitzades fins ara, les perspectives teòriques, que, dins de les ciències socials, han anat configurant i precisant la coneguda com profecia que es compleix a si mateixa o, en altres paraules, la influència que exerceixen les expectatives manifestades pels altres amb més o menys autoritat en la conformació de laimatge i de la identitat social dels individus. Més concretament, es tracta d'explicar la desviació social amb l'ajuda de la teoria de l'etiquetatge, en general, i, en particular, d'aplicar aquest marc teòric a l'estudi de l'educació en l'èxit i el fracàs escolar. Això suposa, d'entrada, buscar les causes d'aquests fenòmens dins de la institució escolar i no fora. En forma de resum, la teoria del'etiquetatge abordaria temes, com per exemple, els mecanismes d'avaluació i com la institució escolar els retro alimenta, com reaccionen els estudiants, quins son els resultats de les relacions interpersonals d'acord amb l'avaluació, i com passat el temps, el fet d'obtenir una marca valorativa concreta pot influir sobre el desenvolupament de l'estudiant dins l'escola.
TEORIA DE L'ETIQUETATGE DE RAYC. RIST:
La teoria de l'etiquetatge intenta demostrar que les forces de control social sovint tenen la conseqüència inintencionada de fer a les persones definides com desviades, encara més fermes en la seva desviació. Rist parla de la influència que exerceixen les expectatives dels altres a la conformació de la imatge i la identitat dels nens en l'àmbit escolar, i més concretament com, a travésde la teoria de l'etiquetatge, es pot buscar les causes de l'èxit o fracàs escolar en la mateixa institució escolar i no fora d'ella.
LA DESVIACIÓ SEGONS LA PERSPECTIVA DE L'ETIQUETATGE:
La teoria de l'etiquetatge pretén donar resposta a dues preguntes bàsiques: Per què es dóna una etiqueta a les persones? i qui les classifica com a persones que han comès un tipus o un altre de desviació? Espot definir la desviació com un judici social, imposat per un públic. Tal com explica Becker, la desviació no és una qualitat de la persona, en realitat poc importen els motius o característiques del desviat, sinó més aviat una conseqüència del fet que altres apliquin lleis i sancions a un infractor. Segons la perspectiva de l'etiquetatge són les circumstàncies socials influïdes pels que tenen elpoder per exercir aquestes classificacions, qui estableixen qui és un desviat i quines són les causes de la desviació. Així podem deduir que la desviació és problemàtica i subjectiva ja que no deixa de ser el resultat d'una construcció social i arbitrària que condicionés en molts casos la identitat de l'individu, ja que és difícil escapar de la "etiqueta" que se'ns ha imposat. Segons Lemert ha dostipus de desviat: El desviat primari, aquella persona que s’adapta a les normes o lleis socialment acceptades, que es veu a si mateix com un no desviat i integrat, ja que tot i haver violat les normes en alguna ocasió, no ho considera una característica seva personal. I el desviat secundari, aquella persona que en el seu dia va cometre algun tipus de desviació primària, però lluny d'admetrel'etiqueta de desviat que li va imposar la societat, va reaccionar contra ella desencadenant comportaments encara pitjors per part de l'individu.
CARACTERÍSTIQUES DE L'ETIQUETATGE. EXPECTATIVES DEL PROFESSOR:
En una societat industrialitzada i moderna com en la que vivim l'èxit acadèmic és sinònim d'èxit social. En la societat industrial actual la persona capacitada per exercir com "jutge" eslimita aquells que exerceixen la funció de professor. Segons la teoria de l'etiquetatge el professor es veu influenciat per les seves impressions, per la informació que rep a l'hora d'emetre els judicis de desviació, sent l'escola el lloc on s'origina el procés de etiquetatge que després repercutirà en la societat i en la forma de comportar-del propi individu. Per Rist hi ha dues fonts d'informació a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Etiquetatge
  • teoría de la teoría
  • Teorias
  • Que es una teoria
  • Teoria
  • Teoria
  • La teoria
  • Teoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS