TEORIA EL CAF DE LA GRANOTA

Páginas: 5 (1072 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2015
EL CAFÈ DE LA GRANOTA

El cafè de la marina es desenvolupava en el cap de Creus, ara al cafè de la granota ens situarem a la Mequinensa.

BIOGRAFÍA DE JESÚS MONTCADA
Neix a Mequinensa (franja del ponent/Aragó) l’any 1941, en l’etapa més dura de la postguerra i en un vila de vençuts (republicans), dins una família de petits comerciants en una població de 3.500 habitants. Aquesta població té uncaràcter comercial pronunciat i fonamentat en l’extracció i transport fluvial. El 1953 Montcada s’ha de traslladar a Saragossa per cursar el batxillerat al col·legi Santo Tomás De Aquino. El fet es que mai no acaba d’integrar-se a la ciutat ja que bé d'un entorn rural i l’hi costa la adaptació a la ciutat. A més a més un altra fet que li provoca la dificultat en l' integració és el fet lingüístic,ja que el prové d’una zona de parla catalana i els companys de l' institut es reien bastant d'ell.

Finalitza els cursos del batxillerat superior i després enllesteix al carrera de magisteri i amb el títol de mestres amb la butxaca retorna al seu poble natal on exercirà la docència. El 1966 decideix traslladar-se a la ciutat contal, a Barcelona i és allà on desenvoluparà la seva faceta literàriamés acusada/greu.

L’any 1981 destacaren les obres: Històries de la mà esquerra i altres narracions. Durant aquest període a Barcelona va compaginar la incipient carrera d’escriptor amb treballs i traduccions per a diferents editorials catalanes.

LA SEVA OBRA LITERARIA
Descobriment i aprenentatge de la llengua escrita
En un viatge a Lleida, Jesús Montcada descobreix en una llibreria d'antiguitats,un prestatge de llibres amb català i es quedà ben sorprès: no sabia que existia el català com a llengua literària.

A la vida, ja s’encarregaven els funcionaris d’inculcar a la població que no parlaven català sinó un “chapurrado”.

El fet de trobar aquests llibres en català li va fer rumiar, ja que a l’època no estava permès escriure en català. Això li va fer interessar-se per la culturaescrita en català. No serà fins al seu trasllat a Barcelona que es decantarà per la seva llengua materna. Ja a Barcelona, té la sort de conèixer Pere Calders, el qual li va influenciar molt en la seva obra i estil literari i també perquè Calders tingué la paciència d’assenyar-li i corregir-li les errades ortogràfiques.



Primers textos i premis literaris
El 1970 guanya el premi Brugués amb el conte “Lalluna, la pruna”. El 1071 guanya el premi Joan Santa María amb quatre contes que és recullen dins de Històries de la mà esquerra. El 1980 obté el premi Jaume March amb el conte de Narracions de l’Ebre.

Característiques generals de la seva obra
L’obra literària de Montcada se centra en la geografia (urbana i rural) de Mequinensa, en la història i ens comportaments i la psicologia dels seushabitants. Per entendre tota aquesta dedicació espacial i temporal del conjunt de l’obra, cal tenir en compte les moltes hores que passa Montcada a la botiga dels pares que eren comerciants, en els nombrosos cafès escampats per la població, etc...Així, Mequinensa i les relacions entre els seus habitants seran el punt de partida què, junt a una innegable habilitat narrativa i a una gran imaginació innata(però controlada), tot això li permet un estil propi i la creació d’un petit univers, un univers de base real però amb clares connotacions èpiques, cosa que el va fer qualificar com al mite de Mequinensa.
Són 14 contes publicats el 1985 que tenen gràcies a un rerefons comú, un clar caràcter unitari.
Escenari geogràfic:
El primer element és l’escenari espacial que té l’acció a Mequinensa, Lleida,Fraga, Tortosa. En els seus cafès, carrers i places, en les mines del seu terme municipal i en els llaüts amarrats als molls de l’Ebre. Els seus personatges, minaires, botiguers, etc.
Escenari temporal i històric
L'acció temporal històrica cal situar-la en la dècada dels anys 50 i principis dels 60. També serveix per datar l'acció temporal, l'ambient de repressió i opressió política que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cafe de la granota
  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS