TEORIES TIQUES

Páginas: 6 (1277 palabras) Publicado: 8 de junio de 2015
TEORIES ÈTIQUES
Una teoria ètica és un conjunt sistemàtic d’idees racionals sobre la moral que intenten determinar i fonamentar què és el bé, l’acció correcta, el deure i la virtut i també la responsabilitat i el mèrit moral. Tots aquests temes morals donen respostes augmentades i la major part ho fan amb la pregunta ètica per excel·lència com hem de viure?
Les teories ètiques normatives esclassifiquen en dos grans grups:
Teories imperatives  responen a la pregunta què he de fer?
Es classifiquen en teories conseqüencialistes i teories de de deures.
Teories de la virtut  responen a la pregunta quina classe de persona he de ser?
TEORIES CONSEQÜENCIALISTES
Les teories ètiques conseqüencialistes justifiquen i fonamenten la correcció moral d’una acció únicament en les bonesconseqüències que té.
L’egoisme ètic i l’utilitarisme són les teories conseqüencialistes més representatives.
L’egoisme ètic: és una teoria ètica que afirma que la correcció moral d’una acció es justifica i fonamenta només en el benestar més gran que proporciona l’agent.
L’utilitarisme: és la teoria ètica que afirma que la correcció moral d’una acció es justifica i fonamenta només perquè és més útil, és adir, perquè produeix més bé. Segons l’utilitarisme, una acció és moralment correcta o obligatòria si, i només si, produeix una quantitat de felicitat major que qualsevol altra acció alternativa possible. L’utilitarisme de l’acte, el fonament de la correcció moral és la major quantitat de bé que és conseqüència de cada acció concreta encara que en algun cas concret el compliment d’una norma moral nomaximitzi la felicitat, cal complir-la perquè el fonament de la correcció moral d’una acció és la major quantitat de bé que és conseqüència d’un tipus d’acció.





TEORIES DE DEUERES
Les teories ètiques de deures neguen que es pugui justificar i fonamentar la correcció moral d’una acció en les seves bones conseqüències. Es centren en el deure, consideren que hi ha principis o normes que s’hande respectar. La justificació i fonamentació dels principis és diferent en cada teoria. Les més representatives són l’ètica kantina i l’ètica de deures prima facie.

ÈTICA KANTINA Segons Kant, l’únic absolutament bo, sempre i en qualsevol situació, és la bona voluntat. I dir que una persona actua per bona voluntat equival a dir que actua per respecte al deure i no tan sols d’acord amb el deure.Ara bé, que significa actuar per deure? Actuar per deure és obeir la veu de la raó que hi ha en nosaltres. La persona que escolta i es guia per la raó actua com correspon a un ésser racional. La raó prescriu la llei segons la qual han de viure els éssers racionals: la llei moral. Aquesta raó es com si digués: actua només segons una màxima de manera que al mateix temps puguis voler que esconverteixi en llei universal. La llei moral expressada en l’imperatiu categòric es concreta en normes morals que constitueixen les nostres obligacions o deures. Per Kant la correcció moral d’una acció o l’obligació moral de dur-la a terme es justifiquen només per l’existència de principis i normes morals que s’han de respectar.
Kant proposa dos criteris per comprovar la universalitzabilitat d’una norma.El criteri d’autocontradicció, hi ha normes que és impossible pensar que siguin lleis universals.
El criteri de la inacceptabilitat, hi ha normes que és impossible voler que siguin lleis universals.
Els resultats són quatres classes de deure:
1. Deures perfectes envers un mateix
2. Deures perfectes envers els altres
3. Deures imperfectes envers els altres
4. Deures imperfectes envers un mateixKant suposa que les normes morals, com que són universalitzables, no admeten excepcions, això significa que obliguen tots els éssers racionals i per tant ningú és excepcional i també significa que s’han de complir qualsevol circumstància sense excepció independentment de les conseqüències.
L’únic motiu que atorga valor moral a una acció és dur-la a terme per respecte al deure.
UNITAT 8:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tique
  • Cr Tiques A S
  • Cr Tiques A Descartes
  • article LES MATEM TIQUES ENS ENVOLTEN E
  • Andres Humberto Tique Cifuentes 684319 Actividad N11
  • PM Pol tiques cicle formatiu II
  • teoría de la teoría
  • Teoria Del Estado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS