Terra Baixa

Páginas: 6 (1365 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2012
TERRA BAIXA


Àngel Guimerà

ANÀLISI DE L’OBRA

2. A Terra Baixa, la relació amorosa entre la Marta i en Sebastià està basada en el poder d’una persona sobre l’altre. Comenta com és aquesta relació, én Sebastià estima la Marta? La Marta estima en Sebastià? Posa exemples concrets i compara-ho amb la relació entre la Marta i en Manelic.La relació de la Marta amb en Sebastià consisteix a un amor per necessitat per part de la Marta, ja que quan es va quedar sola, als 14 anys, va ser en Sebastià la va voler mantenir donant-hi el molí.
Ho podem veure quan la Marta explica com va arribar a Terra Baixa a en Tomàs << Què podia fer jo? Fugir? Cap a on? Si no podia!
Matar-me? Si el matar-se es pecat; i fa tanta por elmorir-se, i jo era tan nena! I es neix per viure i no per morir de seguida.>> Aquí veiem com la Marta acceptava ser la seva “amant”, i amb el temps el va començar a estimar.

Encara que, per a en Sebastià la Marta no és res més que una pertanença més, ja que, si no és d’ell no ho serà per ningú. Com ho demostra al acte segon, escena X. Quan al veure que en Manelic i la Marta volen marxar cap aTerra Alta, fa fora a en Manelic, per asegurar-se que la Marta segueix sent seva.
I això va ser des de’l primer moment que la va veure ballar, al arribar a Terra Baixa (acte segon, escena IV), va decidir que seria seva, només seva.
És a dir, en Sebastià no estima la Marta més que al seu molí, només la utilitza com amant quan a ell l’interesa. I fent-hi creura a ella, que si l’estima i tot ho faper ells.
Tot això ho podem comprovar a l’acte segon escena X, quan en Sebastià diu <<Perquè aquí jo sóc l’amo com abans. De tu, i de tot, i d’ella! D’ella!>>

Per tot plegat es molt diferent de la relació que tenen la Marta i en Manelic. Ja que ella des d’un principi no l’estima, però amb el pas dels dies comença a veure’l com un bon company que li dona força per revelar-se contraen Sebastià. I en Manelic, des d’un principi està locament enamorat de la Marta i faria per ella qualsevol cosa, com ho veiem al desenllaç de l’obra, matant al Sebastià.
Acte segon, excena IV << (...) Perquè ara si que sóc forta! I sabeu per què ho sóc de forta? Perquè abans, me girés d’allà a on volgués, no trobava ningú per sostenir-me sinó el Sebastià, per la meva desgràcia. I ara jatinc al Manelic que em dóna coratge perquè encara que no em vulga, jo m’hi sostinc en ell. (...) >>

4. Contrasteu les intervencion d’en Manelic quan arriba a la terra baixa (acte primer, escena sisena) i la seva lluita a mort amb en Sebastià (acte segon, escena sisena). En quina mesura ha canviat el personatge?

La primera vegada que en Manelic fa presencia a la terra baixa es veu com apersona que no ha tingut molt contacte amb les altres persones, no sabent com actuar davant la gent.
I a més de que la gent sent riés d’ell per ser una mica tonto, ell era l’únic que no sabia que el seu matrimoni era per conveniència, per la relació d’en Sebastià amb la seva futura esposa.
Ja que quan arriba tots riuen d’ell a cada paraula que diu, i ell sense saber perque, creu que riuen amb elli no d’ell.

En canvi al final podem veure un Manelic molt més segur de si mateix, amb les coses molt clares, i anant a lluitar sabent que podria morir, però amb la decisió clara de matar en Sebastià i anar-se’n amb la seva estimada Marta.
Ho podem veure a la escena tercera, acte X, Manelic diu << Que me’n vagi! Se creu que encara em mana a mi, al que ho aguanta tot! Això es pensa,això, Marta! Doncs no; que ja tot s’ha tramudat aquí dnitre, que ara el qui mana sóc jo. II ara ho veruàs si sóc l’amo. >>

5. En Sebastià és qualificat com “l’amo de tot”. Analitza el personantge. Abusa els seus privilegis? Com es relaciona amb els altres personantges de l’obra? Amb quins tipus de personantges o institucions actuals se’l podria relacionar? Per què?

És un home egocèntric...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa
  • terra baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS