terra baixa

Páginas: 6 (1292 palabras) Publicado: 12 de enero de 2014
TERRA BAIXA


Biografia de l’autor; Àngel Guimerà

Àmgel Guimerà (1845-1920) és l’autor dramàtic per excel·lència de la Renaixença. Lluita per poder realitzar una obra poètica i teatral digna i d’impacte popular. Amb la influència del Romanticisme es converteix en un poeta premiat als Jocs Florals. Ben aviat, s’adona de les possiblitats públiques i professionals del teatre: crea unaproducció escènica que destaca en el conreu de la tragèdia romàntica (Mar i cel, 1888) i del drama realista (Maria Rosa, 1894; Terra baixa, 1897; La filla del mar, 1900). L’èxit popular, la vitalitat artística de la seva obra i el reconeixement internacional (traduccions, òperes i versions cinematofràfiques) l’han convertit en una figura essencial de la literatura catalana.


Argument (Acte 1 iActe 2)
En el primer acte s'intueix que Sebastià i Marta mantenen una relació amorosa en secret. Sebastià, té moltes propietats, tot hi aixó té molts deutes, i per això decideix casar-se amb una pubilla de bona família. Peró ella no es vol casar amb ell, perquè tothom s'imagina que la Marta és la seva amant. Per evitar que la gent pens aixó, decideix casar a Marta amb un pastor, anomenat Manelic.El Tomàs, que no sap res de tota aixó, parla amb el Manelic, que s'enamora de la Marta sense averla vist. El Manelic baixa de terra alta per casar-se amb Marta, peró ella no vol casar-s’hi perquè no l'estima. Al final s'acabaven casant, perquè Sebastià li ordena que es casi amb Manelic, tot i fer-li fastic. Quan ja són casats i els dos són a casa, el Manelic s'adona que la Marta no l'estima.
Enel segon acte, Manelic es trobà una mica perdut a la Terra baixa perquè tots els pagesos del poble es riuen d'ell per ser un ignorant que no es vol donar compte de que tot es un muntatge creat per cobrir el romanç de Marta y Sebastià. La Nuri és l'única persona que s'entén amb ell, i aquesta amistat entre en Manelic i Nuri, fa que Marta vegi amb uns altres ulls el Manelic. A mesura que va pasantl'acte, Manelic s'adona del muntatge del seu casament i, tot enfadat, decideix tornar a la terra alta. Després, Marta explica al Tomàs el seu passat i com va conèixer a Sebastià, despres veu que Manelic vol deixar la Terra baixa i decideix anar-se'n amb ell perquè es dona compte de que l'estima. Els dos volen fugir de terra baixa (que segons el Manelic és plena de boira i falsedat). Peró llaborsSebastià i Mossèn s'anadonen de les seves intencions, i decideixen desterrar a Manelic de la terra baixa, enviant el Perruca a denunciar-lo a la Guàrdia civil. També tanquen a Marta al molí sota la vigilància dels pagesos Perdigons.
Al final Sebastià vol que vigilin a Manelic perquè l'havia amenaçat de mort. Els Perdigons s'adonen que no han fet bé en obeir el seu amo, però quan torna aaparèixer Sebastià, que vol veure a Marta, ningú no li planta cara. En aquell moment, arriba Mossèn i fa marxar a Sebastià cap a casa perquè alla l'espera el pare de la seva promesa. Una vegada Sebastià ha marxat, apareix Nuri, que vol parlar amb Marta i fa fora a tots els pagesos que hi ha al molí. Nuri li diu que esperi el seu senyal, que ella l'ajudarà a escapar-se a la terra alta amb Manelic.Finalment, Marta sent la rialla (que és el senyal que esperava) i decideix fugir, però Sebastià la veu, i la renya.
Finalment, apareix Manelic al molí i s'enfronta amb Sebastià en una baralla a mort que guanya en Manelic. És en aquell moment en el que Manelic diu: «He mort el llop». Per acabar, els pagesos veuen el cadàver de Sebastià al terra, i Marta juntament amb Manelic fugeixen a terra alta.Personatges
Marta als 14 anys arriba a les grans terres de Sebastià, i acepta l'oferta de viure i treballar en el molí. En aquell moment comença a tenir una relació amb el Sebastià, que li permet una estabilitat. Marta rep maltractament psicològic del Sebastià; d'una banda es sent una agreïda perque l’acollit, i de l'altre, veu que aquesta relació sentimental no és correcta.
El Manelic és el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS