terra baixa

Páginas: 35 (8643 palabras) Publicado: 15 de agosto de 2014


BIOGRAFIA D’ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Guimerà va néixer a les Canàries, on el seu pare tenia un negoci de vins, va ser un dels millors poetes de la renaixença, grup amb el que es va relacionar molt durant la seva joventut. El fet que els seus pares no fossin casats quan el va néixer el va marcar profundament, també perquè el seu pare era català i la seva mare canària, fet que el va ajudar afer la creació dels seus personatges, que sovint presenten orígens incerts i amb mestissatges.
El seu acostament a la literatura va ser a través de la poesia, animat pel grup de la renaixença.
Un succés molt important en la seva carrera és quan va ser proclamat “Mestre en Gai Saber” el 1877. La seva activitat política va ser molt activa i va presidir moltes entitats, l’any 1895 va ser elegitpresident de l’Ateneu Barcelonès.
Un desengany amorós va convertir-lo en un home molt solitari i en un solter etern. La seva arribada a Catalunya i la incorporació als grups catalanistes els va fer amb una passió molt gran, com si no volgués deixar cap dubte de la seva “conversió”.

EL TEATRE D’ÀNGEL GUIMERÀ
Quan Àngel Guimerà va començar a escriure teatre, va incorporar les característiques deldrama romàntic que en aquells moments es feia a Catalunya. Guimerà hi incorpora models estrangers com Victor Hugo, Schiller, Shakespeare i va sintetitzar amb encert elements de procedències diverses.
Primer va escriure tragèdies romàntiques en vers, de temàtica i ambients històrics con Mar i Cel (1888). Després, en una segona etapa, va incorporar elements més realistes: abandonà el vers, actualitzàels temes històrics i se centrà en ambients rurals de la Catalunya d’aquell moment: Maria Rosa (1894), Terra Baixa (1897) i la Filla de mar (1900). Amb el canvi de segle va intentar renovar el seu teatre, com que no acabà de trobar el camí, va intentar recuperar el seu estil passat. Tot i que mantingué fins al final el favor del públic. Les seves obres darreres van quedar anacròniques i van serpoc valorades pels crítics.

LES SEVES OBRES
Els inicis de la seva carrera literària van aparellats a la poesia romàntica, a l’esperit i a l’estil dels jocs florals, als temes històrics, patriòtics i sentimentals que eren molt habituals en aquella època.
Moltes de les seves composicions formen part de la cultura popular en ser musicades com a lletres de cançons i sardanes.
El 1877 es vaconsagrar com a poeta perquè va obtenir els tres premis principals dels jocs florals de Barcelona.
A partir d’aquí s’endinsà en el camp del teatre. Les seves obres es van representar amb gran èxit per tot el territori català i van tenir un gran reconeixement a Europa i Amèrica.
Les seves obres es convertien en arguments per òperes i fins i tot van ser portades al cinema pels primers directors deHollywood i pel prestigiós cinema alemany. A continuació unes de les seves obres:

Filla de mar
Drama ambientat en un poble de pescadors. El triangle amorós té com a protagonistes Mariona, Pere Màrtir i Àgata, la noia que havia arribat al poble després que la seva família naufragués.

Maria Rosa
La protagonista d’aquest drama queda viuda i és prestesa per Marçal. Al final de l’obra, descobriràque Marçal és el responsable directe de la mort del seu propi marit i es venja.

TREBALL A CLASE:
ESQUEMA DELS PERSONATGES:











ELS PERDIGONS





*El Xeixa: És el més llest dels perdigons i també és el primer que es revela contra l’amo. Enamorat de la Marta.


*El Tomàs: L’ermità i mà dreta de l’amo
*El Mossèn: Mà dreta de l’amo iencarregat de donar-li informació a l’amo.
*La Nuri: 14-15 anys una mica tonteta “no s’adona de res”.











Anàlisi acte I, escena IV:

En aquest primer acte la Marta ens dóna a entendre que no es vol casar amb el Manelic, que li havia d’haver demanat més al Sebastià per a que no la fes casar amb el Manelic. Es pensa que és una desgraciada i que ella no és ningú per dir-li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS