Terra Baixa

Páginas: 10 (2303 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2012
Antònia Llull Febrer.

Anàlisi i interpretació de l'obra
TERRA BAIXA
a partir de l'estudi de Laura Borràs

Estructura externa

L'obra es divideix en tres actes, de 12, 10 i 11 escenes cadascuna. Fes la sinopsi narrativa de cada acte. Te'n donam un de fet.

Acte primer: Es fa una presentació dels personatges. Es dóna a entendre que Sebastià, per salvar la seva situació econòmica, facasar a la Marta (la seva amant) amb un home del camp, Manelic. A Marta no li agrada la idea però ho fa obligada pel Sebastià, per poder tapar la seva relació adúltera. Mentre, la gent comença a dir que només era un matrimoni de conveniència i Tomàs que ja ho sabia intenta aturar-ho, però ja és tard. Finalment, Marta el mateix vespre del casament després de veure un llum aproximar-se que eraSebastià, se n'adona que el Sebastià l'havia enganyada tant a ella com a Manelic ja que li havia dit que ell sabia perquè es casaven. Manelic estimava la Marta però ella li feia fàstic el Manelic.

Acte segon: de mica en mica, els esdeveniments permeten que el Manelic s'adoni de la situació real en què es troba: sap que la seva dona té un amant, que aquell casament és una farsa i està disposat avenjar el seu honor per fugir després cap a la terra alta, d'on pensa que no hauria hagut de marxar mai. Amb tot, la Marta, que s'ha sincerat amb el Tomàs, entén que el Manelic és innocent, que no sabia res, que l'estima i que tot plegat era una estratègia de l'amo que els ha enganyat a tots, inclòs el mitjancer. Aquest se sent responsable de la desgràcia d'un home essencialment bo i entén eldrama humà d'una dona maltractada per la vida. Una violenta discussió entre el matrimoni els reconcilia i els permet fugir a la terra alta. En aquest moment entra el Sebastià en escena, i en adonar-se que pot perdre allò que és seu, la Marta, fa expulsar el Manelic, que anuncia que tornarà per venjar-se

Acte tercer: els perdigons, empanedits d'haver-se rigut de Manelic, ara intenten ajudar-lo.Es veu que ja no estan a favor de Sebastià, tanmateix no gosen rebel·lar-s'hi. Sebastià, no deixa fugir la Marta amb en Manelic. Per això, ella d'amagat, planejava amb Nuri com fer-s'ho per escapar. Quan van posar la seva estratègia en pràctica apareix Sebastià que no vol deixar sortir a Marta. Després també apareix Manelic que l'havia seguit fins allà i ambdós s'enfronten. Com a resultat de totaixò, Sebastià (identificat com el llop) és matat per Manelic i se'n va amb la Marta cap a terra alta, allà on no hi ha maldat i poden ser feliços.

Personatges

Els personatges d’aquesta obra segueixen la concepció dels bons i els dolents.

Nuri: És la innocència personificada. La seva condició de jove ingènua li permet representar la infantesa, la virginitat, la candidesa, la confiança.Ella és la més jove dels germans Perdigons, però encara no ha estat contaminada pel mal de la terra baixa. La seva credulitat la manté immune, lliure de tota culpa i de tot mal. Amb tot, també experimenta un cert procés de maduració al llarg de l'obra. Es va fent gran a mesura que entén quin és el sentiment de rebuig que la Marta experimenta contra ella i, sobretot, a mesura que s'adona quel'ambient que envolta el matrimoni els és hostil. No entén racionalment els fets, però la seva intuïció li és de gran ajut. És un personatge secundari que incideix enormement en la trama argumental de l'obra. Les seves incomprensions, els seus dubtes, les seves pors determinen moments de gran tensió en el drama. Podríem dir que és el vincle d'unió entre la terra alta, a la qual tendeix per netedat decor, i la terra baixa, a la qual pertany per naixement i família.

Mossèn: És el còmplice absolut del Sebastià, el seu subaltern. És un personatge menyspreable, moralment corrupte, perfecte representant de la terra baixa. Sobta que, tanmateix, sigui mossèn, atès que aquesta qualitat hauria d'elevar-lo per damunt de les passions humanes. En canvi, potser és precisament aquí on Guimerà indica el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS