Terratrèmol Lorca

Páginas: 5 (1187 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2014






Esdeveniment




Terratrèmol de Lorca
Denominació Local
Sud est peninsular Espanyol, a Lorca dins la província de Murcia
Altres zones on es sent el moviment sísmic a menys intensitat
Les províncies de Almería, Albacete, Granada, Jaén, Málaga, Alicante, Ciudad Real y algunes zones de la Ciutat de Madrid.
Data del esdeveniment
11 de maig del 2011
Hora del esdevenimentprevi
15:05 d’hora local
Magnitud del esdeveniment previ
4,5 Mw (a l’escala de Hanks i Nakamori)
Hora d’inici del esdeveniment
18:47 d’hora local
Hora de rèplica de màxima magnitud
22:37 d’hora local
Lloc del epicentre
A 7km del sud de Lorca, a Sierra de Tercia amb coordenades: 37°41′49″N 1°33′22″O
Lloc del hipocentre(profunditat)
Superficial, a 1 km
Magnitud del esdeveniment
5,1 Mw(a l’escala de Hanks i Nakamori)
5,2 ML (a l’escala de Richer)
Intensitat(MM)
VIII(escala de Mercali)
Afectats
40.000 persones de 92.000 habitants
Zona de danys
5-10 km de radi al nord-est del casc urbà
Duració
4-25 segons
Rèpliques
131 al mes següent però destacant 9 importants amb 1 prèvia al esdeveniment
Activitat geogràfica(El terratrèmol)
Al Sud de la Península Ibèrica trobemuna línia de xoc(Grans Falles) entre la placa Euroasiàtica i l'Africana. Tota la zona al voltant de les Serralades Bètiques, presenta moltes falles secundàries actives independentment de situar-se entre les dues plaques. Aquesta falla secundària activa és el trencament de la escorça terrestre on delimita blocs que es desplacen respectivament, és a dir, una mini frontera entre dos mini plaques.Les falles són més petites que les fronteres entre plaques tectòniques però no pel fet de ser més petites són més perilloses. Els terratrèmols com el cas de Lorca produït per falles secundàries són destructives perquè es produeixen a la superfície i per tant els efectes es noten més. En el cas de Lorca ho situem a una de la zona amb major risc sísmic a causa d'una falla secundària molt activa: lafalla de Alhama de Múrcia. Amb més longitud de la península Ibèrica, d'entre 40 i 50 quilòmetres. Els especialistes locals van confirmar que es tractava d'un lliscament horitzontal de la falla. Alguns estudis científics suggereixen també que el terratrèmol podria haver estat causat per l'extracció d'aigües subterrànies de la zona.

Cronologia
A les 15:05 del 11 de maig de 2011 es produeix elTerratrèmol previ amb una magnitud de 4,5 Mw
A les 15:20 es produeix el tremolor previ al Terratrèmol que dona pas a petites esquerdes i a un petit incendi a la ciutat.
Una hora i vint més tard arriba el Terratrèmol amb magnitud 5,2 a l’escala de Richter.
Es produeixen 2 rèpliques de escassa intensitat i al cap de dos hores es produeix la rèplica més forta amb una magnitud de 3,9 Mw.
A partirde aquesta replica forta s’efectua una última del dia 11 a menys intensitat
Durant el següent mes s’efectuen unes 131 rèpliques.

Danys(materials)
El terratrèmol ha afectat a edificis públics, habitatges i patrimoni històric Les zones més afectades han sigut el barri de la Vinya(zona 0) i el casc històric. Els envans dels baixos edificis també s'han vist molt afectades, és a dir, alscomerços. Un 80% dels habitatges han sortit danyats. Als edificis públics han estat afectats també, tan com els educatius i sanitaris. Es va demolir l'institut Ros Giner pels danys estructurals. el 26 de desembre de 2011 començà l'enderrocament de la façana del Institut Ramon Arcas Meca. Altres edificis públics importants com el Conservatori de Musica Narcis Yepes, la Comissaria del Cos Nacional dePolicía i el Quartell general de la Guàrdia Civil van ser demolits a causa de la gran gravetat dels danys. Les infraestructures de l'Estat també es van veure danyades en menor mesura, els viaductes i túnels de l'A-7, van suportar el tremolor i van causar petits danys. L'estació Lorca-Sutullena va ser la més perjudicada amb major danys a la planta superior i va ser enderrocada. Als embassaments de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Terratremol
  • Lorca
  • LORC
  • Lorca
  • Lorca
  • Lorca
  • Lorca
  • Lorca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS