terratrèmols

Páginas: 4 (806 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2013
Geologia
Escales per mesurar els terratrèmols
Escala de Mercalli: L’escala de Mercalli rep el nom del físic italià Giuseppe Mercalli que la va desenvolupar en el segle XIX. Es una escalasubjectiva ja que avalua la sismologia a partir de la percepció humana. Aquesta escala es basa en el que van sentir les persones que van viure el sisme o els danys que van ocasionar. Quan s’utilitza aquestaescala s’utilitza de graus d’intensitat.

Escala de Richter: L'escala de Richter va ser creada el 1935 per Charles Francis Richter, sismòleg nascut el 1900. Richter i Beno Gutenberg voliendesenvolupar una manera quantitativa de comparar terratrèmols, que no depengués de la localització de l'observador. Van decidir "prendre prestada" la idea de magnitud dels astrònoms, que la utilitzen perclassificar la brillantor de les estrelles, i extrapolar als fenòmens terrestres. A diferència de l'escala de Mercalli, la de Richter mesura la força dels terratrèmols d'acord a la seva magnitud, és a dir,la quantitat d'energia alliberada durant el sisme. Aquesta mesura es realitza utilitzant les dades que lliuren els sismògrafs, que registren les ones sísmiques. Pel mateix, no té un límit de graus.Fins ara, la major magnitud registrada al món correspon a 9,5 graus, per al terratrèmol que va passar a Valdivia, Xile, el 1960. Aquesta és una escala que utilitza dades científiques i no percepcions dela gent. Podem determinar alguns possibles efectes esperats, d'acord amb la magnitud registrada.

Hipocentre: El hipocentre o focus del terratrèmol és el punt interior de la terra on es produeix elterratrèmol o sisme i el punt de ruptura de les roques de l’escorça on s’originen les ones primàries (P) o secundàries (S).

Epicentre: L’epicentre és el punt de la superfície terrestre més properaal hipocentre, és a dir; punt on arriben primer les ones sísmiques. S’hi originen les ones superficials. L’epicentre està sobre el hipocentre.
Magnitud
TNT Equivalent
Freqüència
0
1 quilogram...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Terratrémols
  • Terratremols
  • Volcans i Terratremols
  • Geologia: dades sobre els terratremols

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS