Tewódros ii d’etiòpia, rei de reis.

Páginas: 27 (6639 palabras) Publicado: 17 de enero de 2012
Tewódros II d’Etiòpia, rei de reis.
El neguse nagast que obrí Etiòpia a la modernitat.

Història d’Àfrica
Pau Bayer Ventura
NIUB: 14529664
27/11/2011

Tot i que alguns podrien pensar que per a Etiòpia, Menelik II és la figura històrica més rellevant, el cert és que per als propis etíops, la figura del negus Tewódros, és una figura crucial. No tan sols crucial, si no que el considerenuna de les figures més rellevants del país. Aquest afecte que li professen, gairebé ratlla amb l’adoració, i supera l’àmbit de valoració objectiva que en podrien tenir.
Tewódros II posseeix múltiples facetes, que al llarg de la seva vida es van anar desgranant, des del noble que es converteix en bandit a l’estil Robin Hood, l’home d’Estat o a la de l’enemic de l’església ortodoxa. Tewódros va sertot això i més, un neguse nagast que obrí el país a la modernització, i que va lluitar fins a la fi per impedir que Etiòpia fos merament una altra conquesta occidental. Per tot això i més, considero que Tewódros II va ser una figura cabdal en la història de la formació d’Etiòpia moderna. En aquest treball, m’he centrat sobretot en els primers anys de la seva vida, que considero que van ser cabdalsper a la formació de l’emperador. La seva derrota davant els egipcis el 1848, per exemple, va marcar profundament el caràcter de les seves reformes militars posteriors, així com el seu alt coneixement de la cultura europea el va conduir a buscar l’aliança d’aquests.

El llarg camí cap al tron imperial
La forja del neguse nagast.

Tewódros II va néixer als volts de 1818, amb el nom de Kassahaile Giorgis, però gairebé sempre se l’anomena Kassa Haylu. Kassa Haylu va néixer en una etapa de convulsions a Etiòpia, anomenada Zamana Mesafent (“Era dels Prínceps” o “Era dels Jutges”) pels historiadors, i que va durar de 1769 fins a 1855. En aquest període i tot i que l’Emperador era un descendent dels Salomònides, tan sols era una figura nominal, completament dominada pels interessos de lesdiferents famílies que accedien al poder. En l’època que va néixer Kassa Haylu, el poder era exercit per Ras Ali i la seva mare Menen, esposa de l’aleshores emperador Yohannes III, que eren membres d’una de les dinasties més importants del període, els Yejju.
Durant aquest període de convulsions, la majoria de famílies de la noblesa provincial van lluitar pel poder, tot mantenint un precariequilibri les unes amb les altres, ara aliant-se amb unes, ara amb les altres. Tot i això, les lluites no eren pas per enfortir les regions contra altres clans, si no que, intentaven ocupar el nucli de poder central, que es trobava en mans del ras bitwadad. El ras bitwadad era a tots els efectes, el veritable governant d’Etiòpia. El seu càrrec, que en realitat vindria a ser el de ras preferit o rasmajordom, aglutinava el poder d’un ras amb el de l’emperador. Podríem establir un paral·lelisme amb la casa reial del regne merovingi, en la que realment governava la dinastia dels carolingis, la dinastia de majordoms reials. Així, a Etiòpia, tot i que tenien atribucions honorífiques, el poder dels neguse nagast era totalment secundari en qualsevol qüestió important al país. Podem atribuir al propiTewódros II el retorn del poder a la monarquia i el desmantellament d’aquesta estructura de poder tant peculiar.

Kassa Haylu va néixer en el si d’una família important, ja que era el fill del governador de la província de Kwara, el Dejazmatch Wolda Giyoris i la seva esposa Woyzaro Attetegab. Dejazmatch, d’ara en endavant referit com a Dej., era un títol polític i militar inferior al de Ras,que podríem traduir com a Comandant o Guardià de les portes. Com que la seva mare no era l’esposa oficial del Dej., al canviar aquest de consort al cap de dos anys, la seva mare se’l va emportar a Gonder. Va passar els primers anys de la seva vida en un monestir entre Gonder i el llac Tana, on va rebre formació per part dels monjos que hi vivien. Però uns anys més tard, el monestir va ser atacat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reise
  • el reio
  • REI
  • El rei
  • REI, marketing
  • Reis Belico
  • Reis Alder
  • REI III

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS